Lévai Csaba: "Egymilliárdba kerül felrobbantani is, és lebontani is a Magasházat"

2013. június 03. hétfő 18:20

Lévai Csaba:

Orbán Viktor miniszterelnök áprilisban Pécsett ígéretet tett arra Páva Zsolt polgármesternek, hogy állami segítséget kap az önkormányzat az ingatlan sorsának megnyugtató rendezésére. Az egyeztetések jelenleg is folynak, előrelépés egyelőre nem történt, bár információink szerint az épület bontására legkésőbb egy éven belül sor kerülhet.

A bontás ugyanis elkerülhetetlen - ezt Páva Zsolt polgármester már év elején, a vele készített interjúnkban leszögezte. A kérdés csak az, hogy a munkálatok - szakemberek szerint - megközelítőleg egymilliárd forintba kerülő költségét honnan teremti elő az önkormányzat.

Híreink szerint a város és a kabinet között zajló egyeztetések arról is szólnak, hogy az állam milyen módon és mennyivel finanszírozná a toronyház eltüntetését. Arról már az elmúlt esztendőkben is készült szakértői tanulmány, hogy milyen módon lehetne költséghatékonyan megszabadulni az évtizedek óta üresen árválkodó építménytől.

Lévai Csaba pécsi robbantástechnikus a Pécsi Újság.hu megkeresésére azt mondta,  nagyságrendileg ugyanakkora költséggel járna mindkét - a robbantásos illetve a gépi bontásos - módszer.

- Először 2001-ben készítettünk árajánlatot a Magasház robbantására vonatkozóan. Akkoriban nettó 170 millió forintért vállaltuk volna az épület ilyen jellegű bontását és a terület kitakarítását. Három évvel később mindkét módszer esetében 300 millió forintos ajánlatot tettünk. Árban jelentős különbség a két módszer között jelenleg sincs - mondta a szakember, aki hozzátette, hogy ez megközelítőleg mintegy egymilliárd forintot jelenthet.

Lévai Csaba szerint a robbantás technikai-műszaki értelemben is megoldható biztonságosan, azonban amondó, hogy a döntéshozók a gépi bontás mellett döntenek majd.

- Robbantásra engedélyt szerezni az ott élők érintettsége miatt belátható időn belül gyakorlatilag lehetetlen, tehát jogi akadályát látom megvalósulásának. A mai magyar viszonyokat ismerve nagyon hosszadalmas az engedélykérelem procedúrája.

A szakember szerint ugyanakkor a robbantás csak egy-két alkalmat jelentene, igaz, ahhoz ki kellene üríteni a környéket, viszont csak egyszer járna jelentősebb pormennyiséggel. Ráadásul utána viszonylag kisebb törmelékkupaccal kellene foglalkozni, ami mindenki számára kedvezőbb lenne. A gépi bontás ellenben folyamatos porozással és zajjal járó tevékenység, reggel hattól este nyolcig tartó munka. Emellett a környező közlekedést bizonyos mértékig alá kell rendelni a hulladékelszállításnak.

Lévai Csaba mindezzel együtt azt mondja, hogy mindkét esetben három hónap alatt elvégezhető a toronyépület végleges megsemmisítése.

H. L. B.