Magasház: korai volt az öröm, marad az egész a nyakunkon

2008. március 26. szerda 21:00

Magasház: korai volt az öröm, marad az egész a nyakunkon
A gazdasági bizottság legutóbbi döntése - amelyet még a közgyűlésnek is jóvá kell hagynia - értelmében biztosan nem valósul meg a nemrégiben beharangozott elképzelés. Ennek értelmében egy ingatlanfejlesztő cég lebontotta volna, majd egy hasonlót emelt volna a Magasház helyére. A város azért áll el az üzlettől, mert több komoly kikötése is volt a másik félnek.

Mint azt Tóth Bertalan alpolgármester az ülésen bejelentette, a Wallis-leányvállalat WPR Furmint képviselőivel folytatott tárgyalásokon több aggályos pontra is fény derült, így az önkormányzat számára meglehetősen előnytelen szerződés jöhetne csak létre. Éppen ezért a gazdasági bizottság eredménytelennek minősítette a korábban kiírt pályázatot.

A cég olyan feltételeket szabott, amelyet az önkormányzat nem tud felvállalni. A wallisosok abban az esetben valósították volna csak meg a projektet, ha az épületben tízezer négyzetmétert előzetesen bérbe tud adni a társaság, valamint, ha kétszáz férőhelyes, ingyenes parkolót kap a várostól. Emellett az is feltétel volt, hogy az önkormányzat kitessékelje a jelenlegi épületben lévő telekommunikációs eszközöket odatelepítő cégeket a területről.

Megvan az új Zsolnay-vezérigazgató

Az ülés zárt ajtók mögött kezdődött, így érdemi információkat nem kaptunk a képviselőktől az első két napirendi ponttal kapcsolatban. Annyi bizonyos, hogy döntöttek az Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. új igazgatójának személyéről és a majdani hangversenyterem helyén álló ingatlan megvételéről. A részletek csak a közgyűlési döntés után válnak publikussá. Annyi már korábban borítékolható volt viszont, hogy a hangversenyteremmel kapcsolatban valószínűleg súlyos veszteséget szenved a város - az ingatlan tulajdonosa ugyanis információink szerint a piaci értéknél több százmillió forinttal többet kért a területért.

Tóth utalt rá: összességében komoly ráfizetést is jelenthetett volna a városnak, ha belemegy a szerződésbe. Arról nem is beszélve: amennyiben 2009 április végéig nem sikerül lekötnie a cégnek a bérbe adható ingatlanrészeket, akkor a meg nem valósuló épület tervezési és engedélyeztetési költségeit is a városnak kellett volna átvállalnia.

Mint beszámoltunk róla, a Wallis ingatlanfejlesztő-csoport leányvállalata, a WPR Furmint által beadott 450 millió forintért vette volna meg a házat, amelynek helyén egy új, modern, többfunkciós, nyolcvan méter magas huszonegy emeletest húzott volna fel. Ebben luxusszálloda, bérlemények, üzletek és étterem kapott volna helyet.

A bizottság döntött arról is: a város hét nagyobb eladó ingatlanjaiból összeállított csomagot egyben kívánja értékesíteni: az ötmilliárdos bevételre így egyetlen befektetőcsoporttól várnak ajánlatot júniusig. A pakettban ismét megtalálható lesz a Magasház is, úgy mint többek között a Zrínyi laktanya és területe, a 10-es tömb - azaz a Lánc utcai rendelő előtti zöldterület, a Munkácsy utcai rendelő - csökkentett, 480 millió forintos áron -, a Melinda utcai garázssor előtti zöldterület, a FEMA-val szembeni terület és a Bajcsy-laktanya területe.

Képünk a Magasház egy korábbi bejárásán készült.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva