Váratlan fordulat a Megyeri téren

2010. október 07. csütörtök 18:59

Váratlan fordulat a Megyeri téren
Az illetékes bólyi hivatal kiadta a jogerős építési engedélyt a Megyeri térre tervezett társasház felhúzására - tudtuk meg a MozaIQ 2010 nevű civil egyesület titkárától. A szervezet a környéken élők érdekeinek képviseletét tűzte zászlajára. Az immár másfél éve parlagon heverő terület sorsa tehát továbbra sem tisztázódott - noha az önkormányzat szándékában áll azt visszaszerezni, hogy mélygarázs épülhessen alatta.

A Megyeri tér kálváriája még a '90-es években kezdődött. Ekkor került ugyanis magánkézbe a terület, a tulajdonos azonban évekig nem törődött vele, így az emberek joggal hihették azt, hogy az elhanyagolt rész önkormányzati tulajdonban van. Aztán évek múltán a befektető egy hetvenhárom lakásos társasházat kívánt felhúzni, ám az építkezés - a kialakult lakossági tiltakozás hatására - leállt. (A témában korábban írt cikkeinket lásd a kapcsolódó írások között jobbra - a szerk.)

Érdemi előrelépés azóta sem történt, mert az önkormányzat a Magasház hasznosításához mindenképpen elengedhetetlenül szükséges mélygarázst építene a föld alá. A parkoló üzemeltetésére létrehozott Szigeti Garázs Kft. tárgyalásokat folytat az ügyben a társasház építtetőjével, aki azonban - most már, a jogerős építési engedély birtokában - az egekig emelheti a kivásárlási árat. (Ez a hírek szerint korábban 3-400 millió forint körüli összeg volt.)

Lengvárszky Attila, a terület önkormányzati képviselője a Pécsi Újság.hu érdeklődésére azt mondta, ugyan nemhivatalosan már ő is értesült az építési engedély kiadásáról, de érdemben nem tud nyilatkozni, hiszen „még nem tette le a képviselői esküt", azaz egyelőre nem foganatosíthatnak válaszlépéseket az ügyben.

A mélygarázs építési engedélyének elbírálása még folyamatban van a szentlőrinci hivatalban, ám menet közben elkészült az a makett, ami bemutatja a parkosított felszín és a mélygarázs látványtervét - az megtekinthető a civil szervezet központjában.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva