Megyeri tér: az utolsó szalmaszál

2009. november 05. csütörtök 19:12

Megyeri tér: az utolsó szalmaszál
A Dél-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatalhoz fordult az Összefogás Pécsért Egyesület a Megyeri téri építkezés ügyében. Az egyesület vélhetően az utolsó, még a jog által adott szalmaszálba kapaszkodik, hiszen a bíróságok után az önkormányzati minisztérium is jóváhagyta a már javában zajló építkezés engedélyeit.

Május óta - egyre kisebb lendülettel - zajlanak a háttérben az egyezkedések, s a nyílt színi "harcok" a Megyeri téri építkezéssel kapcsolatban. A másfél évtizede a Magasházzal együtt értékesített telek a toronyház történetéhez hasonló - bár attól független - kálváriát járt be, de míg a szellemház visszaszállt a városra (majd egy spanyol nagybefektetőhöz került), addig ezt az ingatlant végleg értékesítették, igaz, a területen lévő parkot ezt követően is a pécsi városüzemelési cég tartotta karban.

A beruházó ugyan már közel három esztendeje megszerezte az építkezéshez az elvi engedélyt - amely több bíróságot is megjárt -, de a környéken élők többsége csak idén tavasszal, a beruházás megkezdésekor szembesült azzal, hogy az eddig közparkként használt magánterületen társasház épül, 63 lakással és három üzlethelyiséggel. Emiatt aláírásgyűjtést és tiltakozó akciót is szerveztek - jelenleg úgy tűnik, hiába.

Bár Pécs új vezetése az önkormányzati minisztériumhoz fordult egy, a bólyi hivatal által kiadott engedélyt kifogásolva, de mint megtudtuk, a tárca nem emelt vétót a bólyi döntés ellen - miként ezt munkatársunknak a kisváros építési hatóságának osztályvezetője, Bleil György is megerősítette.




Korábban ugyanakkor egy, a városházához közel álló szakértő úgy vélekedett, hogy az engedély semmissé nyilvánítására alkalmat adhatna, ha az eljárásba bevonnák a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságát (az épület fűtése és melegvíz ellátása ugyanis talajhőcserélős-földszondás hőszivattyúról üzemelne), de erre nem került sor. 

Az Összefogás Pécsért Egyesület végül, utolsó mentsvárként, a regionális államigazgatási hivatalhoz fordult egy újabb felülvizsgálat érdekében. 

A hivatal illetékesétől úgy tudjuk, jelenleg azt vizsgálják, hogy a civil egyesület ügyfélként részt vehet-e egyáltalán az eljárásban, van-e erre jogosítványa. 

A hatóság várhatóan rövidesen meghozza döntését, s abban az esetben, ha helyt ad a kérelmezők beadványának, felfüggeszti a munkálatokat, s egyben új engedélyezési eljárás lefolytatására kötelezi a beruházót. Ez persze csak a pozitív forgatókönyv. Ha ugyanis a regionális szerv elutasítja az ÖPE-t, az építkezés nyilvánvalóan a jelenlegiek szerint folyhat tovább.

B. M.