Csaknem 200 milliótól búcsúzik Pécs, nem szállnak be a települések az itt tanulók ebédjébe

2017. január 19. csütörtök 12:11

Csaknem 200 milliótól búcsúzik Pécs, nem szállnak be a települések az itt tanulók ebédjébe

Behajthatatlan követelésként kénytelen elkönyvelni az önkormányzat mintegy 200 millió forintot. Ennyi pénzt kért hozzájárulásként Pécs az itt tanuló, de nem a városban élő diákok étkeztetése miatt az érintett településektől. Hiába nem fizet a többségük, a fiatalokat nem éri hátrány.

A törvény értelmében az étkeztetés biztosítására kötelezett önkormányzatok hozzájárulást kérhetnek a más településen élő, de az adott helyen tanuló diákok után.

Pécs is élt a lehetőséggel, és több mint háromszáz település vezetőjét kereste meg az elmúlt években, miután 2013-ban képviselő-testületi határozat született erről. Mindhiába, túlnyomó többségük nem fizeti meg az úgynevezett nyersanyagnormán felüli bekerülési költséget a Pécsre bejáró vagy kollégista nebulók után.

A pécsi polgármesteri hivatal humán főosztálya írásban úgy tájékoztatta munkatársunkat, az érintett fiatalok száma folyamatosan változik, de az elmondható, hogy félévente átlagosan kétezer gyermek étkeztetésével kapcsolatban keresik meg a településeket.

Mint megtudtuk, az önkormányzatok arra hivatkozva tartják maguknál a pénzt, hogy a hozzájárulás csak lehetőség, de nem kötelező. Az összeg behajtására pedig jogszabály alapján nincs mód.

Nem lehet tehát mit tenni, mint beletörődni, hogy a mostanra összesen közel 200 millió forintra rúgó összeget nem kapja meg a város, így azt behajthatatlan követelésként könyvelik el. Az előttünk álló években pedig úgy kell megtervezni a költségvetést, hogy a hozzájárulásra minden bizonnyal a jövőben sem számíthat a városháza.

Ennek ellenére a fiatalok semmit nem éreznek majd, a későbbiekben sem maradnak ebéd nélkül, hiszen a pécsi önkormányzat a továbbra is biztosítja számukra az étkeztetést.


Képünk illusztráció. 


Palotás P.