Akár meg is szűnhet az eljárás Imhofék ellen - az ügyészség nem áll a helyzet magaslatán

2014. február 03. hétfő 20:10

Akár meg is szűnhet az eljárás Imhofék ellen - az ügyészség nem áll a helyzet magaslatán

Mint ismert, Győrben zajlik a pécsi egyetemi vesztegetési per néven elhíresült ügy tárgyalása. A Pécsi Tudományegyetem egykori gazdasági főigazgatója és 26 társa ellen folyó büntetőeljárás immár évek óta húzódik, ám még az összes gyanúsított kihallgatása sem zárult le, nem beszélve a több száz tanú meghallgatásáról. Imhof Gábor elsőrendű vádlott szerint az eljárás több évig is eltarthat még - hacsak a bíró nem dönt úgy, hogy megszünteti az eljárást, amennyiben az ügyészség nem csatolja a vádirathoz a titkosszolgálati megfigyelés során keletkezett anyagokat.

Január végén folytatódott a Győri Törvényszéken a 2012 szeptemberében elkezdődött ügy tárgyalása. (A perről és előzményeiről szóló anyagainkat lásd kapcsolódó írásaink között jobbra - a szerk.) Az eljárás során huszonhét gyanúsított ellen folyik eljárás "költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények - egyebek mellett okirat-hamisítás, csalás és pénzmosás - miatt".

A legutóbbi tárgyalási napon felmerült az a lehetőség is, hogy a bíró megszünteti az eljárást, miután az ügyészség többszöri felszólítás ellenére sem csatolta a vádirathoz azokat az anyagokat, amelyeket a mintegy másfél éven át tartó titkosszolgálati megfigyelés során gyűjtöttek össze.

Imhof Gábor, a per elsőrendű vádlottja a Pécsi Újság.hu érdeklődésére elmondta, hogy a legutóbbi tárgyaláson a bíró újból felszólította az ügyészséget a dokumentumok nyilvánosságra hozatalára, ám erre továbbra sem került sor. A vádhatóság ugyanis többféle indokra hivatkozva mindeddig nem teljesítette a bíró kérését.

- A bíró ezért úgy döntött, hogy március 31-én lesz a következő tárgyalás. Addig az időpontig adott haladékot az ügyészségnek, hogy csatolja a mintegy húszezer oldalra rúgó nyomozati anyagot, ami az egész eljárás alapja - mondta a volt gazdasági főigazgató.

Imhof Gábor ugyanakkor úgy véli, hogy "fizikai képtelenség két hónap alatt összeállítani egy ilyen terjedelmes anyagot", ennek ellenére véleménye szerint a bíró nem fogja megszüntetni az eljárást, s olyan feltételezésekről is hallott, hogy a dokumentumokat ki fogja zárni a bizonyítékok köréből.

- Ezáltal körülbelül egy évet meg lehet spórolni az eljárás idejéből. Így is akár még négy évig is elhúzódhat a tárgyalás, miután még sem az összes gyanúsítottat, sem a több száz tanút nem hallgatták ki - közölte az ügy elsőrendű vádlottja.

Imhof szerint a vádhatóság eljárása „minősíthetetlen" és az „igazságszolgáltatás megcsúfolása", mivel az ügyészség „két évvel a vádemelés után sem hajlandó megismertetni velünk az iratokat, így viszont nem tudunk érdemben védekezni".

Emellett a gyanúsítottak a mindennapi, civil életben sem tudnak normális életet élni. Imhof Gábor, mint közgazdász ugyan el tudott helyezkedni a fővárosban egy rövid időre, ám azóta megszűnt a munkahelye és hiába küldözgeti önéletrajzát mindenhová, ilyen „előélettel" nem veszik fel sehova.

Archív képünkön Imhof Gábor látható, még a PTE gazdasági főigazgatójaként.

H. L. B.