Adócsalás miatt emeltek vádat a pécsi önkormányzati képviselő, Fodor Ibolya ellen

2015. november 04. szerda 08:31

Frissítve: 2015. november 04. szerda 14:58

Adócsalás miatt emeltek vádat a pécsi önkormányzati képviselő, Fodor Ibolya ellen

FRISSÍTVE: Páva Zsolt, Pécs polgármesterének álláspontja változatlan, azaz lemondásra szólítja Fodor Ibolyát. Az ügyészség közlése szerint a képviselő cége takarítási tevékenységet végzett, azonban nem valós tartalmú áfabevallást adott be, egyik évben pedig adóbevallást sem készített. 3, 1 milliós kárt okozott. A Pécsi Újság.hu értesülése szerint Fodor Ibolyáról van szó.

A Pécsi Járási Ügyészség közlése szerint a vádlott által irányított gazdasági társaság 2010-2012. évben takarítási tevékenységet végzett társasházak, illetve egy pécsi iskola számára.

A kft.-nek mintegy 10 millió forint bevétele származott ezekből, azonban a cég 2010-ben és 2011-ben az adóhatóság felé az áfa tekintetében valótlan tartalmú nyilatkozatot tett, míg 2012-ben adóbevallást egyáltalán nem nyújtott be.

A vádlott így összesen 3,1 millió forint adóhiányt okozott. A képviselő továbbá a gazdasági társaság számvitelért felelős vezetője a számviteli törvény számos rendelkezését megszegte, mellyel a kft. pénzügyi, vagyoni helyzetének áttekintését meghiúsította.

A vádlott cselekménye többek között a költségvetési csalás bűntettének megállapítására, amiért akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Hírportálunk úgy értesült, a ma már független képviselőként dolgozó Fodor Ibolyáról van szó. Érdeklődésünkre ezt nem cáfolta, bővebben azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Annyit mondott, a vizsgálatról tudott, a vádemelésről viszont még nem értesült, a tények ismerete nélkül érdemben nem tud reagálni az őt ért vádakra. 

A pécsi városházán szerdán azt közölték, Páva Zsolt polgármester álláspontja változatlan, lemondásra szólítja a képviselőt. (Az erről szóló janurái polgármesteri közleményt lásd a kapcsolódó írások között, jobbra fent.) 

Képünkön (archív): Fodor Ibolya (középen) a pécsi közgyűlésben.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva