A kistulajdonosok visszaköltöznének a FEMÁ-ba, idén nem lesz bontás

2014. március 31. hétfő 16:15

A kistulajdonosok visszaköltöznének a FEMÁ-ba, idén nem lesz bontás

Úgy tűnik, a tavaly nyáron lángra lobbant egykori FEMA bevásárlóközpont még egy darabig a mostani romos állapotban köszönti a városba érkezőket. Dr. Jandó Péter ügyvéd munkatársunknak azt mondta, a kistulajdonosok nem egyeznek bele a dózerolásba, ők ugyanis még használni szeretnék a boltjaikat. A Pécsi Járási Hivatalnál pedig amondóak, az épület körbekerítése miatt nincs életveszély, így tehát nem is rendelik el a bontást.

Tavaly júliusban csaptak fel a lángok a kilencvenes évek népszerű bevásárlóközpontjában, amely azóta is félig kiégetten áll Pécs déli határában. A német többségi tulajdonos ugyan a tűzeset után nem sokkal nekiállt az épület bontásának, de a magyar kistulajdonosok közbeléptek és tiltakozásuk nyomán leállt a munka.

A FEMA sorsa most a bíróság kezében van.


- Több per is folyik az ügyben. Egyrészt a német nagytulajdonos vitatja a közigazgatási határozatokat, melyek a bontás körülményeivel kapcsolatosak. Szerinte ugyanis jogtalanul akadályozták meg a FEMA bontását - tájékoztatta lapunkat dr. Jandó Péter, a kistulajdonosok jogi képviselője, majd hozzátette, a tárgyalás időpontja egyelőre nem ismert.

Már nem nyomoznak a zsaruk

A Pécsi Rendőrkapitányságnál megkeresésünkre azt közölték, „rongálás bűntett elkövetésének gyanúja miatt" korábban nyomozást indítottak ismeretlen tettes ellen a FEMA ügyében. Hozzátették, a vizsgálódást januárban megszüntették, „mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás továbbfolytatásától sem várható eredmény".


Mint megtudtuk, a magyar fél is a hatósághoz fordult, ahol birtokvédelmet kértek, álláspontjuk szerint ugyanis a nagytulajdonos jogtalanul bontotta le az épület egy részét tavaly nyáron. A kistulajdonosoknak igazat adó birtokvédelmi határozatot sérelmezve a német tulajdonos pert indított, ez az ügy is folyamatban van.

Dr. Jandó Péter kérdésünkre elmondta, a magyar tulajdonosok üzleteinek többsége az épület északi részén, az úgynevezett passzázson található, amely a tűz során alig sérült.

- Az épületrészt a magyar tulajdonosok még használatba szeretnék venni, így már csak ezért sem járulunk hozzá a bontáshoz. A jogi procedúra várhatóan elhúzódik, így az idei esztendőben aligha kerül pont az ügy végére - szögezte le.

Mint dr. Vajda Jánostól, a Pécsi Járási Hivatal vezetőjétől megtudtuk, az építésfelügyeleti hatóság ugyan elrendelhetné a dózerolást, ám egyelőre nem tesznek ilyen lépést.

- Az épület teljes bontása csak abban az esetben rendelhető el hatósági úton, ha a teljes építmény állapota az állékonyságot, az életet és egészséget, a köz- és vagyonbiztonságot veszélyezteti. Az épület körbe kerítésével ez a helyzet jelenleg nem áll fenn - fogalmazott.


Képünkön
a leégett FEMA látható.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva