33000 kilométer mínusz: csökkentik a buszjáratok számát

2011. június 07. kedd 20:28

33000 kilométer mínusz: csökkentik a buszjáratok számát

Bár az önkormányzat Városfejlesztési Bizottsága kedden még nem szavazta meg az erről szóló előterjesztést, a költségek lefaragása céljából várhatóan kevesebb hétvégi járatot indít majd a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. június 18-tól. A menetrendi változások tíz vonalat érintenek, köztük olyan, nagy utasforgalommal bíró járatokat is, mint a hármas, hatos, huszonhetes és ötvenes. A cég szerint az átszervezés azokat a vonalakat érinti, melyeken gyakran követik egymást a buszok - vagy alacsony azok kihasználtsága. 

A kedd reggel a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság elé került előterjesztés szerint az átalakítást indokolja, hogy a szabad- és munkaszüneti napok menetrendje gyakorlatilag évek óta nem változott - holott az utasszám csökkent.

Az érintett járatok

1-es vonal

Csökkenés mértéke: 4 járat, 51,6 km

3-as vonal

Csökkenés mértéke: 12 járat, 158,4 km

6-os vonal

Csökkenés mértéke: 12 járat, 163,2 km

16-os vonal

Csökkenés mértéke: 2 járat, 4,2 km

27-es vonal

Csökkenés mértéke: 16 járat, 116,8 km

31A vonal

Csökkenés mértéke: 12 járat, 100,8 km

38 és 38A vonal

Csökkenés mértéke: járatok száma nem változik, 4,4 km

41-es vonal

Csökkenés mértéke: 10 járat, 80 km

50-es vonal

6 járattal több közlekedik majd a munkaszüneti napokon

A változások miatt szabadnapokon 68-cal, munkaszüneti napokon pedig 48-cal kevesebb járat közlekedik majd a városban. Az egyes vonalon négy, a hármason, a hatoson és a 31A vonalon tizenkettő, 27-esen tizenhat busszal járna kevesebb hétvégén.

Hogy a városvezetők végül rábólintanak-e a javaslatra, egyelőre bizonytalan, hiszen a bizottság - az egyik tag hiányzása miatt, két "igen" voks és két tartózkodás mellett - végül nem fogadta el az előterjesztést.

Járatcsökkentésre azonban fel kell készülni, a nehéz anyagi helyzetben lévő cégnél ugyanis elkerülhetetlen a spórolás, a megtakarítást pedig az önkormányzat írta elő.

A bizottság péntek reggel rendkívüli ülést tart, ekkor újra szavazásra bocsátják a kérdést.


Az új menetrenddel 2011-ben 3392-vel kevesebb járat fut majd, ami több, mint 33 ezer kilométer megtakarítást jelent. 


- A járatcsökkenés elsődlegesen azokat a vonalakat érinti, ahol viszonylag sűrű követési idő jellemző - például a hármas és hatos járat -, illetve ahol kevésbé kihasználtak a buszok. Ezek esetében a követési idő növelése nem jár komolyabb kényelmetlenséggel - véli Sovák Attila, a PK Zrt. forgalmi és műszaki üzemviteli vezetője.

Hozzátette: a kijelölt járatok hétvégén nem tekinthetők zsúfoltnak, mivel a 120-130 fő szállítására alkalmas járműveken átlagosan 40-45 ember utazik.

Az 50-es járat vonalán viszont vasárnap délelőttönként - tekintettel a vásári megnövekedett forgalomra - járatsűrítés lesz, vagyis a korábbi 60 helyett 30 perces követési idővel közlekednek a buszok.

Hogy az átszervezéseknek köszönhetően mennyi pénzt takaríthat meg a közlekedési vállalat, arról az illetékes nem adott tájékoztatást. 

Képünkön:
menetrendet böngésző utas - többet kell majd hétvégén buszra várni. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva