Pécs a buszos céget is visszafoglalta, mint a vízművet

2011. március 31. csütörtök 14:16

Frissítve: 2011. március 31. csütörtök 15:54

Pécs a buszos céget is visszafoglalta, mint a vízművet

Csütörtök kora délután rendkívüli sajtótájékoztató keretében erősítették meg korábbi információinkat. Páva Zsolt polgármester és Szabó Iván ügyvéd hivatalosan is bejelentették, hogy a város visszavette többségi tulajdonába a Pécsi Közlekedési Zrt.-t. A társaság visszavétele békésen és gördülékenyen zajlott a Bajcsy-Zsilinszky utcai székhelyen - a polgármester elmondása szerint a szakszervezetek és a dolgozók megkönnyebbülve vették tudomásul a döntést. A Mecsekbusz, a menedzsment jogokkal eddig rendelkező kisebbségi tulajdonos jogszerűtlennek tartja a lépést.

Dr. Páva Zsolt polgármester és dr. Szabó Iván csütörtök délután egy óra óta a PK Zrt. központjában tartózkodik, ahol rendkívüli közgyülést hívtak össze, a téma: a lapunk által elsőként megírt 774 milliós NAV-bírsággal kapcsolatban kialakult helyzet. (Az előzményeket lásd kapcsolódó írásaink között jobbra - a szerk.)

A cég székházának bejáratait e percekben is egy cég biztonsági emberei őrzik, az épületbe senkit nem engednek be.


Úgy tudjuk, mivel a város vezetői nem látják biztosítottnak a pécsi tömegközlekedési vállalat további biztonságos működését, azt a megoldást választották, hogy visszaveszik a 2009-ben érkezett befektetőktől a céget. Hogy ezt a feladatot milyen formában oldják meg, arról egyelőre több információ is kering, de rövidesen mindenki okosabb lesz, hiszen dr. Páva Zsolték rendkívüli sajtótájékoztatót hívtak össze a Városházára.

Közben kiderült, hogy délutántól Bata László a PK Zrt. új vezérigazgatója. (Bata augusztusban lesz 60 éves, 18 éve a PK Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgatója. 1970-től 1992-ig a Pannon Volánnál dolgozott, több felsőfokú szakirányú diplomája van.)

A sajtótájékoztatóról munkatársunk a következőket jelentette:



A társaság visszavétele békésen és gördülékenyen zajlott a Bajcsy-Zsilinszky utcai székhelyen - a szakszervezetek és a dolgozók megkönnyebbülve vették tudomásul a döntést, mondta a polgármester.

Páva Zsolt röviden ismertette az intézkedés előzményeit, amelyek sorában a NAV-határozat mellett az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy kiderült, a PK-nak százmillió forintos tartozása van a Pannon Volán felé is. A folyamatos tárgyalások ellenére sem javult a szolgáltatás színvonala, így került sor a cég visszavételére.

Szabó Iván ügyvéd, a közlekedési társaság közgyűlésének város által delegált tagja
elmondta, hogy 2010 októberében nyújtotta be a Holding azt az opciós lehetőségét, amellyel ezen a napon élt, azaz megszerezte a társaság kétharmados többségét. Mivel korábban a kisebbségi tulajdonos (de a menedzsmentjogokat gyakorló) Mecsekbusz felmondta a Szindikátusi Szerződést, amivel szerződésszegést követett el, így nyílt mód arra, hogy a vagyonkezelő érvényesítse elővásárlási jogát.

A Mecsekbusz jogszerűtlennek tartja

A Pécsi Közlekedési Zrt. (PK) kisebbségi tulajdonosa, a Mecsekbusz Kft. jogszerűtlennek tartja azt az eljárást, ahogy a város csütörtökön átvette az irányítást a helyi tömegközlekedést biztosító cégben. "Jogszerűtlen. Lett egy második vízműügy Pécsen" - értékelte a történteket Jahn Péter, a Mecsekbusz ügyvezetője a távirati iroda megkeresésére. Hozzátette: jogi lépéseket tesznek, ennek részletein már dolgoznak az ügyvédeik.
Az ügyvezető megjegyezte: a PK anyagi gondjai abból adódnak, hogy az önkormányzat másfél milliárd forinttal tartozik a cégnek és ezt még nem fizette meg.

A visszavétel során 560 darab részvény került a város tulajdonába, amelynek névértéke 560 millió forint lett volna, ám a sorozatos mulasztások és fiktív számlázás okozta károk miatt az önkormányzati könyvvizsgálók 381 ezer forintban állapították meg azok értékét, amely összeget a mai napon át is utalták a Mecsekbusz részére.

Szabó hozzátette, hogy amennyiben a NAV-határozat jogerőre emelkedik, azaz ki kell fizetni a mintegy 774 millió forintos adóbüntetést, akkor azt áthárítják a Mecsekbuszra, hiszen a menedzsmentjogokat birtokló cég a ludas a törvénytelenségek bekövetkeztében. A város keresetet nyújtott be a mai napon a megyei bíróságra annak érdekében, hogy semmisítse meg az óminózus adásvételt, ha ez megtörténik, akkor száll vissza a buszok tulajdonjoga a PK-hoz.

A közgyűlésen leváltották Keczer László eddigi vezérigazgatót.


FRISSÍTVE:

Közben megérkezett szerkesztőségünkbe Páva Zsolt közleménye:

"BIZTONSÁGBA HELYEZTÜK A PÉCSI TÖMEGKÖZLEKEDÉST

Szeretném tájékoztatni a pécsi polgárokat, hogy az önkormányzat ma érvényt szerzett törvényes jogának és visszaszerezte a pécsi buszokat!

Mivel érdemi egyeztetések hiányát tapasztaltuk az elmúlt hónapokban, a mai nappal véget vetettünk a felesleges időhúzásnak, és visszaszereztük a közlekedési vállalat feletti irányítást, a cég élére új vezérigazgatót delegáltunk.

Tájékoztatom a pécsi polgárokat, hogy a városvezetés ezzel a lépéssel biztonságba helyezte és visszaszerezte a közösségnek Pécs buszait, biztonságba helyezte a tömegközlekedést, amelyet komoly veszély fenyegetett.

A lehető legrövidebb időn belül gondoskodunk arról, hogy Pécsett újra pontos és kiszámítható legyen a tömegközlekedés, kényelmes, tiszta és műszakilag megfelelően karbantartott buszok szállítsák az utasokat.

Azzal, hogy Pécs visszavette a buszait, még inkább határozott célunkká vált, hogy Magyarország legmodernebb, legkényelmesebb közösségi közlekedését alakítsuk ki városunkban a közeljövőben.

Dr. Páva Zsolt
Pécs polgármestere"



Képünkön: dr. Páva Zsolt és dr. Szabó Iván az ügyben összehívott sajtótájékoztatón.



P. Zs. - H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva - Kováts Judit