Negyedik világbajnoki címét is besöpörte Mr. Universe, Major Zsolt, a bólyi Schwarzenegger

2016. november 30. szerda 14:11

Negyedik világbajnoki címét is besöpörte Mr. Universe, Major Zsolt, a bólyi Schwarzenegger

Major Zsolt, a Pécsett dolgozó bólyi testépítő immár negyedszer hódította el a napokban a Mr. Universe címet Hamburgban. A sportoló a Pécsi Újság.hu-nak mesélt a testépítés rejtelmeiről, a nehézségekről és többek között arról, hogy miért is nem ehet meg egy fél disznót vacsorára.

- Hogyan kezdődött?

- Tizenöt éves voltam. Akkoriban minden fiatal fiúnak Arnold Schwarzenegger volt a példaképe, mindenki felnézett rá, az ő hatására vágtam bele én is a sportba - leplezte le a Terminátor - mint később kiderült - az életére gyakorolt sorsdöntő hatását Major Zsolt. - Aztán tizenhét évesen először neveztem egy versenyre, egy magyar tehetségkutató bajnokságba. Nem gondoltam volna, de aranyjelvényesre minősítettek. Ez aztán megadta a kellő löketet a folytatáshoz. Azóta is űzöm ezt a sportot, a budapesti Vida Fitness igazolt sportolója vagyok, már tíz éve.

- Gondolom, Ön nem ehet meg egy fél disznót vacsorára, mint például a nehézatléták.

- Naná, hogy nem. A napi egy edzés mellett nagyon oda kell figyelnem arra, hogy mit viszek be a szervezetembe, a táplálkozás a versenyformánkat hetven százalékban befolyásolja. Először megvonom magamtól az egyszerű szénhidrátokat, helyettük rengeteg zöldséget eszem. Minden nap háromóránként étkezem ilyenkor, általában tonhal, csirkemell és száraz marhahús szerepel az étlapomon. Reggelire zabpelyhet fogyasztok vagy rizst, a verseny közeledtével pedig a sót és a többi fűszert is száműzöm.

- Kívülről szemlélve kissé követhetetlennek tűnnek a testépítő versenyek, olyan sok és sokféle van belőlük. Avasson be, melyek a fő csapásirányok?

- A versenyeknek két fő kategóriájuk van, a súlycsoport és a magasság szerinti. Értelemszerűen, ha valaki a súlycsoportosban indul, akkor a magassága nem számít, és ez fordítva is igaz, a magasság szerinti kategóriában nem játszik a súly. Én általában a 175 centiméter alatti kategóriában szoktam versenyezni.

- Most pedig ismét szólíthatjuk Mr. Universe-nek.

- Igen, büszke is vagyok rá.

- Hogy zajlott a hamburgi verseny?

- A NAC International szövetség 2006 óta minden évben rendez egy világversenyt, melyen nők és férfiak több kategóriában indulhatnak. A szövetség tagországainak nem kell tagdíjat fizetniük, a versenyzők mentesülnek a nevezési díj alól, teljes ellátásukat a szövetség fizeti. A megmérettetéseket minden évben nívós helyszíneken rendezik, az idei Hamburgban volt november 26-án. A 165 centiméter alattiak között indultam, s ezt sikerült megnyernem, ezzel én lettem 2016-ban Mr. Universe, így immáron négyszeres világbajnoknak mondhatom magamat.

Négy

A mostani diadal előtt 2010-ben, 2011-ben és 2013-ban is elnyerte a Mr. Universe címet.

- Van még tovább is? Mit lehet még megnyerni?

- Mivel most túl vagyok két világversenyen, a hamburgi világbajnokság előtt a Tenerifén rendezett Bajnokok Éjszakáján is részt vettem, sőt, nagy örömömre sikerült azt is megnyernem, ezért most szeretnék pihenni egy kicsit tavaszig. A testépítésnek van külön olimpiája, amit akkor rendeznek. Azt tervezem, hogy azon elindulok.

Major Zsolt jelenleg Bólyban él, s az edzéseken kívül is rengeteg elfoglaltsága van.

- Szombatonként egy iskolában oktatok edzéselméletet, edzésgyakorlatot és táplálkozástant. Emellett személyi edző és táplálkozási tanácsadó vagyok Pécsett, s még egy betoncserép-gyártó cégnél is dolgozom, akik egyben a szponzoraim is.

- Ha már itt tartunk, nem egy filléres sportágról beszélünk. Hogyan tudja előteremteni a pénzt?

- Ez valóban egy nagyon drága sport, sajnos. Mindig akad néhány támogatóm, akiknek rendkívül hálás is vagyok a sok segítségért, azonban ez sem mindig elég.

- S ha van ideje lazítani, hogyan teszi?

- Van két motorom, egy sportmotor és egy chopper. Imádom őket. Ezeken kívül két autó tulajdonosa is vagyok, azokkal szintén szeretek foglalkozni, szóval mondhatjuk, hogy a hobbim az autó - és motorsport.

Dittrich Zsófia