Elbonthatják a PMFC stadionját, a Szigeti úton alakítanák ki a PEAC új sportközpontját

2019. április 17. szerda 17:19

Elbonthatják a PMFC stadionját, a Szigeti úton alakítanák ki a PEAC új sportközpontját

Jelentős átalakításokat terveznek az újmecsekaljai stadion területén. A város új koncepciója szerint sportparkot és közösségi teret alakítanának ki a PTE-PEAC számára. A Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. arról tájékoztatta lapunkat, a beruházás csak akkor valósulhat meg, ha abba minden érintett beleegyezett. Ígérik, a PMFC nem marad hontalan.


Csütörtökön tárgyalja a pécsi képviselő-testület a város 2019-2024-es sportkoncepcióját. A dokumentum számos fejlesztés mellett a PMFC otthonául szolgáló Szigeti úti stadion területén megvalósuló beruházás tervét is tartalmazza. 

Az elképzelések egy sportparkról és közösségi térről szólnak, ahol többek közt multifunkcionális csarnok, futópálya, mászófal, kereskedelmi egységek, játszóterek is helyet kapnának, de a BMX-esek és a görkorcsolyások számára is kialakítanának részeket.

Látványterv az átalakított területről.


A „Sport Sziget" látványterve szerint a jelenlegi stadiont elbontanák, a labdarúgás helyét itt más sportágak vennék át. Arról azonban nincs szó, hogy kiszorulna a foci Újmecsekaljáról, hiszen a koncepció két futballpályát is tartalmaz, amely közül az egyik mellé egy kétezer fő befogadására alkalmas lelátót is építenének.

A tervek alapján a létesítmény a PTE-PEAC-hoz tartozik majd, a terület átadásával kapcsolatos döntést már korábban meghozta a városi képviselő-testület. A koncepció is arról ír, hogy a sportpark „szabadtéri infrastruktúrája élvonalbeli minőségű labdarúgó pályán biztosítja a PEAC csapatának az edzési és versenylehetőséget". Az NB III.-ban játszó PMFC-ről a beruházás kapcsán egy szó sem esik. Azt pedig mi tesszük hozzá, hogy egy kétezer fős stadion aligha nevezhető élvonalbelinek.

Műanyag sípálya és sportlövészet

Az elképzelések szerint az összesen 62 ezer négyzetméteres területen egy műanyag borítású, lényegében az időjárási viszonyoktól függetlenül használható sípályát is kialakítanak, amely a régióban egyedülálló lesz. Szintén a tervek között szerepel egy sportlövészetre alkalmas rész kialakítása is, ahol akár a kezdők is biztonságosan gyakorolhatnak majd.

Szűcs Zsolt, a PMFC-t működtető PSN Zrt. vezérigazgató-helyettese lapunk érdeklődésére közölte: a koncepcióban szereplő beruházás csak abban az esetben valósulhat meg, ha a piros-feketék első számú csapata is megfelelő helyszínre költözhet. Lehetséges új otthonként ideiglenesen a most épülő PVSK-stadion, illetve később - ha megtörténik annak fejlesztése -, a szintén a Verseny utcában található Várkői-stadion jöhet szóba. Szűcs Zsolt hangsúlyozta, egyelőre nem született döntés a PMFC elköltöztetéséről.

A beruházás tervezett átadásának időpontja nem derül ki a koncepcióból, de megemlítik benne, hogy a PEAC 2023-ban ünnepli megalakulásának századik évfordulóját, így akár egyfajta születésnapi ajándék lehet az új sportpark, bár ebben az esetben igen szűk a határidő. Mindenesetre egyik napról a másikra azért sem kezdődhet el a beruházás, mert a terület egy része magántulajdonban van, így a PMFC mellett velük is meg kell állapodni.

 


Képünkön: nem is olyan régen még több ezer ember előtt játszott a PMFC.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)