Veres Anita a táncos edzésektől kapott magabiztosságot és határozottságot

2019. május 26. vasárnap 14:12

Veres Anita a táncos edzésektől kapott magabiztosságot és határozottságot

Egy térdsérülés is kellett ahhoz, hogy Veres Anita napjainkra Pécs egyik legismertebb fitness edzőjévé váljon. Miután a műtét után felépült, megismerkedett a zumbával, amely lényegében a tánc és az erőnléti edzés keveréke. Mint azt lapunknak nyilatkozva elmondta, az ilyen jellegű mozgásforma pozitív energiát, magabiztosságot ad, a résztvevők pedig közösséget alkotnak.


- Zumba és piloxing edzéseket tart. Mit jelentenek ezek a fogalmak, és mitől különlegesek?

- A zumba egy latin ritmusokra épülő táncos edzés, amellyel 2010-ben találkoztam először. Volt egy térdsérülésem, majd műtét következett, és ennek következtében meghíztam. Ez a mozgásforma segített tizenöt kilogrammtól megszabadulni. A zumbának köszönhetően táncolva lehet kalóriát égetni, alakot formálni, csapatba tartozni, és pozitív energiával feltöltve hazatérni a családhoz.
A piloxingban a boxot ötvözték a nőiességgel és a kemény izommunkával. Ez határozottságot és önbizalmat ad.


- Kik járnak az edzésekre?

- A legkisebb zumbásom egy négyéves kislány, de a feleségével régóta jár hozzám egy 67 esztendős férfi is. A táncos mozgást mindenkinek ajánlom.

Névjegy

Veres Anita Pécsett született, jelenleg is itt él párjával. A Radnóti Miklós Közgazdasági Középiskolában, majd a Pécsi Tudományegyetem felnőttképzési karán tanult.
Négyéves kora óta táncol. Az edzések megtartása számára nem egy munka, ez a hobbija is. Szeret utazni, és mint fogalmazott, a határait feszegetni azzal kapcsolatban, hogy mennyire tud kilépni a komfortzónájából. A táncos énje mellett van egy nyugodtabb oldala is, amikor csendre és a természetre vágyik, ilyenkor sokat kertészkedik. Zumbaedzéseket 2011 óta tart, a piloxingot 2015-ben kezdte oktatni.


- Milyen pozitív hatás érhető el?

- A zumba hatékonyságának titka egyrészt a gyors és lassú ritmusok váltakozása, illetve a táncos és a koreográfiákba rejtett aerobic mozdulatok kombinációjában rejlik. Ez a mozgásforma nagy hatékonysággal erősíti és formálja a testet. A piloxing elsősorban az állóképességet és a mozgékonyságot növeli, nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is edzi az embert. Jó hatással van a szív- és érrendszerre, a speciális, kis súllyal ellátott piloxingkesztyű pedig segít a karizmok erősítésében. Nagyon fontos, hogy a táncos elemek és a felszabadult hangulat elősegítik a stressz oldását.


- Hogyan lehet motiválni az embereket?

- Először mindenkinek meg kell találnia azt az edzésformát, amiben jól érzi magát. Ha csoportos óráról van szó, fontos az oktató személye is. Lehet csábítani az embereket a fogyással és az alakformálással, de ez csak ideig-óráig motiváló erő, ha az illető nem érzi jól magát az edzésen. Nekem nem csapatom, hanem egy második családom van, összetartóak vagyunk. A magánéletben is találkozunk, és segítjük egymást. A bokaszalag-szakadásom után úgy adódott, hogy öt zumbásom látott el, ugyanis nem kelhettem fel az ágyból. Azóta is hálás vagyok nekik.


- Nyaranta tábort is szervez.

- Igen, idén immár ötödik alkalommal. Az óráimra túlnyomórészt családos anyukák járnak, tehát ezt figyelembe véve mindig Pécs közelében tartjuk a tábort. Voltunk már Sikondán, Orfűn, idén pedig újra Villányba megyünk. A táborom lényege, hogy az emberek feltöltődjenek testileg, lelkileg. A programban van edzés, sütögetés, főzés, kis napozás, fürdés, és természetesen egy kis bulizás. Tulajdonképpen csapatépítés és kikapcsolódás a 3 nap 2 éjszaka alatt. Így mindenki mosolyogva pozitív energiával tér vissza a családhoz. A férfiaknak üzenem, hogy nyugodtan engedjék el a hölgyeket, mert kicserélve kapják vissza őket.

 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva