Tíz fokot zuhan a hőmérséklet, sok csapadék jön, aki teheti, ne induljon útnak

2018. március 17. szombat 12:39

Tíz fokot zuhan a hőmérséklet, sok csapadék jön, aki teheti, ne induljon útnak

A Pécs és környékére kiadott időjárás-előrejelzés szerint vasárnap hajnalig több tíz milliméter csapadék várható, jórészt eső, estétől esetleg havas eső, illetve ónos eső formájában, a hőmérséklet pedig tíz fokot esve nulla fok alá süllyed.  


A Magyar Közút arra kérte a járművezetőket, hogy a hófúvással és ónos esővel érintett területeken ne induljanak útnak.

 

A szervezet szombati, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint délutántól több megyében is rövid idő alatt 15-20 centiméternyi friss hó, ezzel együtt viharos, óránként 80 kilométer körüli széllökések, illetve ónos eső is várható. 

A Magyar Közút 93 mérnökségén keresztül mintegy 700 munkagéppel 4000 szakemberrel, 24 órás szolgálatban végzi majd folyamatosan a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkálatokat a mintegy 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OFK) arra kérte az embereket, hogy szombat délutántól vasárnap délelőttig csak halaszthatatlan esetben induljanak útnak, kizárólag megfelelő mennyiségű üzemanyaggal megtankolt, téli gumiabronccsal felszerelt gépkocsikkal.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Pécsre és környékére kiadott előrejelzése szerint a havazást most még feltehetően megússzuk. Vasárnap reggelig nagy mennyiségű eső várható, sajnos nem kizárt, hogy estétől havas eső és ónos eső is esik majd.

Vasárnapra virradó éjszaka mínusz két fokig süllyed a hőmérséklet, s napközben is csak fagypont körül alakul majd.

A hét utolsó napján komolyabb csapadék már nem érkezik, ellenben hétfőn igen, akkor havazni fog, s a lehulló hó meg is marad.

 

M. B. - Fotó: pixabay