Néhány nap alatt négy méterrel emelkedik a Duna vízszintje Mohácsnál

2020. augusztus 07. péntek 09:15

Néhány nap alatt négy méterrel emelkedik a Duna vízszintje Mohácsnál

Árhullámok alakultak ki több magyarországi folyón is az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására. Mohácsnál a Duna várhatóan hétfőn tetőzik.

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében azt írta: igen jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna bajor és osztrák területein, valamint a Dráva-Mura és a Rába vízrendszerén.


A Duna alsó-ausztriai szakaszán szerda reggel tetőzött a Traun-Enns vízgyűjtők árhulláma. Az Országos Vízjelző Szolgálat reggeli előrejelzése szerint a folyó magyarországi szakaszán levonuló árhullám Nagybajcsnál csütörtökön, a másodfokú szintet megközelítő értékkel tetőzött.

Budapestnél pénteken, 500 centiméter körüli vízállással várható a tetőzés, amely nagy valószínűséggel nem éri majd el a rakpart szintjét.


 

 

Mohácsot várhatóan hétfőn éri el az árhullám, az előrejelzés szerint akkor a péntek reggel mérthez képest mintegy négy méterrel lesz magasabb a vízszint, megközelíti majd a hatszáz centimétert.

Ez azt jelenti, hogy még az első fokú árvízvédelmi készültséget sem rendelik el, arra ugyanis 700-as víznél kerülne sor. 

 

M. B.