Háromszázmilliót követel az önkormányzat a Zsolnay többségi tulajdonosától a romhalmaz miatt

2016. november 30. szerda 15:14

Háromszázmilliót követel az önkormányzat a Zsolnay többségi tulajdonosától a romhalmaz miatt

A Fővárosi Törvényszéken szerdán megkezdődött az a per, amelyben az önkormányzat 300 millió forintot követel kártérítésként a Zsolnay Zrt.-től, azért, mert a szír többségi tulajdonos egy szerinte ennyire taksált hajmáskéri ingatlant (amelyen az elhíresült víztorony is található) vitt be apportként a cégbe, viszont az a Pécs Holding által készíttetett értékbecslés szerint ötvenmilliót sem ér. 


- Ha valakinek adnának harmincmillió forintot azért, hogy vegye meg ezt a hajmáskéri telket a rajta lévő romhalmazokkal, talán megtenné - fogalmazott a Pécsi Újság.hu érdeklődésére foglalta össze dr. Szabó Iván, a pécsi önkormányzat jogi képviselője -, de megeshetne az is vevővel, hogy még ennyit kellene költenie csak arra, hogy elvégezze a terület lőszermentesítését, hiszen egy volt szovjet lőtérrel van szó.

- Bachar Najari, a Zsolnay Zrt. többségi tulajdonosa azt vállalta, hogy az apportot a porcelángyártás érdekében hasznosítják, ez pedig egészen biztosan nem teljesül.

Az ügyvéd kifejtette, egy korábbi - az apportálást megszavazó igazgatósági határozat hatályon kívül helyezése iránti - perben formailag rendben találta ugyan a bíróság a lépést, de csak azzal, hogy az ingatlan értékéért Bachar Najarinak felelősséget kell vállalnia.

Szabó szerint viszont a bíróság abban a perben nem vizsgálta, hogy a tőkejuttatás megfelel-e a Szindikátusi Szerződés rendelkezéseinek. A megállapodásban az áll, hogy megvalósítja az önkormányzat és a vagyonhasznosító által elfogadott üzleti elképzeléseket, a gyárat hatékonyan működteti, javítja eredményességét és bővíti a piacát. A Pécstől több száz kilométerre lévő lerobbant ingatlant semmire tudja a Zsolnay-gyár használni, hasznosságát Bachar Najari sem igazolta - foglalt állást az ügyvéd, majd hozzátette, ezért követelik a háromszázmilliós kártérítést.

A szerdán kezdődött pert februárra napolták, ítélet a közeli jövőben nem várható, arra is tekintettel, hogy minden bizonnyal szakértői vélemények sorát is be kell majd beszereznie a bíróságnak.

 

 

 


M. B.