Felfüggesztett börtönt kapott a volt polgármester

2018. június 29. péntek 15:30

Felfüggesztett börtönt kapott a volt polgármester

Egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék pénteken, nem jogerősen a volt szigetvári polgármestert a hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt ellene, valamint egy korábbi önkormányzati képviselő és egy önkormányzati cég volt vezetője ellen indult eljárásban.  

A vádlott 2010 és 2014 között volt Szigetvár Fidesz-KDNP-s polgármestere, akit felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés és folytatólagosan, felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében találták bűnösnek.

Az elsőrendű vádlottat a volt önkormányzati képviselőt távollétében - hivatali vesztegetés elfogadása és hűtlen kezelés miatt - két év börtönre, a másodrendű vádlottat 1 millió 50 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a törvényszék.

A vádirat szerint jogszabályváltozások miatt a szigetvári vízközmű-szolgáltató társasága beolvadt más szolgáltató cégekbe. A képviselő-testület azonban úgy döntött, hogy a különös jelentőségű nem víziközmű-vagyonelemek - köztük a szigetvári gyógyfürdő és tanuszoda, a gyógyfürdőhöz kapcsolódó hotel - maradjanak a város tulajdonában. Ezek működtetésére új gazdasági társaságot kívántak létrehozni.

Az elsőrendű vádlott önkormányzati képviselő szorult anyagi helyzete miatt külföldön dolgozott - idézték fel a vádiratban, kiemelve: a polgármester őt azért kereste meg, hogy vegyen részt a döntő szavazáson. A képviselőnek a városvezető önkormányzati gépkocsit biztosított a külföldről történő hazatéréshez, illetve a visszautazáshoz.

Ennek kompenzálásaként - az ügyészség szerint - a polgármester 2014 januárjában utasította az ügyvezetőt, hogy a képviselő cégével 3,8 millió forintos vállalkozási szerződést kössön. A vád szerint az elsőrendű vádlott cége munkát nem végzett, ennek ellenére a cégvezető teljesítésigazolást állított ki a vállalkozói díj kifizetésére.

A vádlottat az utolsó szó jogán tagadta bűnösségét. A tavaly januári első tárgyalási napon felolvasott vallomásában kijelentette, nem követett el bűncselekményt, majd többször „logikátlannak és életszerűtlennek" minősítette a vádirat egyes pontjait.

A másodrendű vádlott ezzel szemben az ítélethirdetés előtt is elismerte bűnösségét. Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője elsősorban felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, míg az elsőrendű vádlott ügyvédje három nap gondolkodási időt kért.

Forrás: Pécsi Törvényszék