Ezt nézze meg! Egy pécsi motoros a járdán kerülte ki a piros lámpát - Videó!

2020. szeptember 29. kedd 12:27

Ezt nézze meg! Egy pécsi motoros a járdán kerülte ki a piros lámpát - Videó!

Felháborító szabálytalanságot rögzített nemrég egy autós fedélzeti kamerája Pécsett. A felvételen az látható, hogy egy robogós ahelyett, hogy megállna a piros jelzésnél, inkább felhajt a járdára, hogy folytathassa útját. A tapasztalatok szerint a motorosok egy része előszeretettel használja a járgányát azokon a részeken, ahol csak gyalogosok közlekedhetnének. Megkérdeztük ezzel kapcsolatban a rendőröket.


Az elmúlt időszakban több jelzés is érkezett olvasóinktól, akik arról panaszkodtak szerkesztőségünknek, hogy Pécsett rendszeresen látni olyanokat, akik a járdán motoroznak - és itt most nem a kisgyerekekre és a műanyag játékokra kell gondolni. Mint a beszámolókból kiderült, nemcsak arról van szó, hogy a szabálytalankodók pár métert gurulnak, amíg le nem teszik a járművet, hanem „egyesek egyszerűen közútnak nézik a gyalogosoknak szánt részeket".

Nemrég felkerült egy megdöbbentő videó a közösségi oldalra. Egy pécsi autós fedélzeti kamerája azt rögzítette a Siklósi úton, a temetőhöz és a bevásárlóközponthoz közeli kereszteződésben, hogy egy motoros - ahelyett, hogy megállt volna a piros jelzésnél -, inkább felhajtott a járdára.  Miután ott haladt egy darabig, visszakanyarodott az útra. Mivel rutinosan kerülte ki az „akadályt", talán nem számít rosszindulatnak, ha azt feltételezzük, nem először hajt végre ilyen balesetveszélyes manővert.A témával kapcsolatban megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot. Érdeklődésünkre azt közölték, a tapasztalatok alapján Pécsett nem jellemző, hogy a motorkerékpárosok a járdán közlekednének. Ugyanakkor azt kérik, aki ilyen jogsértést észlel, tegyen bejelentést a 112-es központi segélyhívó számon.

Akinek a járdán támad kedve motorozni, több tízezer forintos büntetést kaphat. Az intézkedő rendőr a szabálysértővel szemben figyelmeztetést alkalmazhat, 5 és 50 ezer forint közötti helyszíni bírságot szabhat ki, illetve szabálysértési feljelentést tehet, amelynek a végén akár 150 ezer forintot is be kell fizetnie az előírásokat megszegőnek. Mint azt a rendőrség közölte, „az eljárás alá vont személy a járművezetéstől akár 12 hónapig terjedő időszakra is eltiltható".

Palotás Péter