Egzotikus élőlény, mint háziállat? Mutatjuk, mi a teendő, ha például kígyót tartana otthon

2018. április 26. csütörtök 10:30

Egzotikus élőlény, mint háziállat? Mutatjuk, mi a teendő, ha például kígyót tartana otthon

Nem gondolnánk, de bizony számos olyan állatbarát él Baranyában, akik nem átlagos háziállatot tartanak otthon, hanem valamiféle egzotikus élőlény van a birtokukban. Szebeni Zsolt állatorvos praxisában sem számít ritkaságnak, ha különleges állatot kell ellátnia, például császározott meg már kígyót. Annak jártunk most utána, hogy melyek a leggyakoribb egzotikus állatok a megyében, s mi a menete annak, ha valaki ilyet szeretne örökbe fogadni. 

Nem megszokott, ha valaki hobbiállatnak visz haza, tegyük fel, egy tarantulát, azonban mégis akadnak olyan „gazdik", akik nem büszke kutya- vagy macskatulajdonosok, hanem valamiféle egzotikus állat él otthonukban. Azt szerettük volna kideríteni, Baranyában milyen különleges állattartók vannak, s mit kell tennünk, ha legálisan szeretnénk „vadállatokat" tartani otthon.

Megkeresésünkre a kormányhivatal munkatársától megtudtuk, vannak bejelentés-köteles, és nem bejelentés-köteles állatfajok is.

- A kormányhivatal csak a Washingtoni-egyezmény (CITES) hatálya alá tartozó bejelentés-köteles fajok, valamint a veszélyes állatfajok egyedeinek tartása kapcsán vezet nyilvántartást. Ennek adatai alapján az állapítható meg, hogy regisztrált bejelentés-köteles állatfajokat - korábban vagy jelenleg is - tartó személyek száma Baranyában 304, ezen belül Pécsett 126 - mondta lapunknak dr. Horváth Zoltán, kormánymegbízott.

A bejelentés-köteles fajok tartását azonban szigorú szabályok kötelezik, hiszen az adott példányhoz tartozó megfelelő dokumentum birtokában tarthatóak, ugyanis a példány megszerzését harminc napon belül be kell jelenteni a területileg illetékes természetvédelmi hatóságnál.

A kormánymegbízott hozzátette, ezek a fajok általában az egyszerűbben, olcsóbban beszerezhető, könnyebben tartható fajok közül kerülnek ki, ilyen például a görög teknős is.

A madárfajok közül a jákópapagáj, az amazonok, az ara és a kakadu fajok kedveltek, de mivel az utóbbi két csoport tartási feltételeinek jogszabályi előírásai a tavalyi év folyamán megszigorodtak, valószínűleg csökkenni fog a kereslet irántuk. Baranyában a legtöbben valamilyen madárfélét tartanak otthonukban.

Nem bejelentés-köteles állat esetén is figyelmeztetnek arra, hogy az eladótól mindenképpen kérjünk egy igazolást, számlát, amellyel igazolni lehet az állat származását, hiszen ehhez kötelező rendelkezni egy dokumentummal.

A téma kapcsán megkérdeztük dr. Szebeni Zsolt kisállat-specialistát is.

- Volt már dolgom egzotikus állattokkal, többek között császároztam már meg kígyót, és ivartalanítottam mosómedvét is. Jelenleg pedig van egy kis sakálunk, akivel foglalkozunk.

Az állatorvos elmondása szerint egyértelműen más bánásmódot igényel például egy kígyó, mint egy kutya, hiszen teljesen másfajta állat.

Szűk két évvel ezelőtt készítettünk Szebeni Zsolttal egy interjút, melyben szintén mesélt az egzotikus állatokkal való találkozásáról.

- Érdekes beavatkozás volt, amikor az egzotikus gyakorlaton, a pesti állatkertben a felnőtt orrszarvúból vettem vért, illetve szép élmény volt az is, amikor két mérgezett rétisast a Misina Egyesületnél történő felgyógyításuk után az élőhelyük közelében szabadon eresztettük.

További információk a tartással, vásárlással és eladással kapcsolatban a www.cites.hu-n weboldalon megtalálhatóak.

D. Zs. - Fotó: Pixabay