Dervisek, tűzzsonglőrök és pentatónia

2008. július 10. csütörtök 20:55

Dervisek, tűzzsonglőrök és pentatónia
Mint arról a Pécsi Újság.hu korában hírt adott, péntektől látványos, érdekfeszítő és színes programokkal telik meg Egerág. A vasárnapig tartó eseménysorozaton a nyolc keleti ország kultúrájával, történelmével és népeinek gondolkodásmódjával ismerkedhet meg a közönség. A koncertekkel, sporttal, látványos bemutatókkal, valamint előadásokkal tarkított programözön péntek délután egykor indul.

Ekkor ugyanis huszár díszszemle és tábornyitás tanúi lehetnek a jelenlévők, amely után még több magyar vonatkozású esemény várható. Az Egerági Égerfa Tánccsoport bemutatója, továbbá Kerner Miklós és társai művészeti előadása után a valódi keleti tematikába Gyenis Boglárka hastáncbemutatója vezet át. Nem sokkal ezt követően kerül sor az első nap egyik legizgalmasabb eseményére: a török, úgynevezett kerengő dervisek bemutatójára.

A közép-törökországi Konya városából származó „mevlevi" dervisek (képünkön) egyedülálló színfoltját jelentik az iszlám kultúrának, ők keresztény társaikhoz hasonlóan szegénységben élnek - mindannak ellenére, hogy a muzulmán hívők elutasítják a szerzetesi életformát. Hipnotikus, forgó táncukkal a végén egészen az öntudatlan transz állapotáig jutnak, amely segít számukra még inkább megélni vallásukat, spirituális élményeiket.

A török élmények után a japán kultúra felé veszi az irányt a fesztivál menete, ugyanis délután öttől „aikido demonstráció" következik. E harcművészet gyakorlata - amelyben az ellenfél erejét használva győzhet a harcos - méltán híres elméleti-filozófiai áthatottságáról. A színpadi programokat hét órától a Kex zenekar utcabálja zárja.

Akik pedig inkább történelmi-néprajzi ismereteik gyarapítását tartják fontosnak, azok a hét szent várost és az indiai szakrális táncokat bemutató előadások mellett a hazai népzene egyik meghatározó vonásáról a pentatóniáról és annak különböző keleti és nyugati megjelenési formáiról hallhatnak.


Színpadi programok:

13:00 Huszár díszszemle és tábornyitás
14:30 Kisherendi asszonykórus
15:00 Egerági Égerfa Néptánccsoport
15:30 Gyenis Boglárka Hastánc
16:00 Egerági Nyugdíjas Klub Színjátszó Csoportja
16:30 Kerengő dervisek
17:00 Udvarhelyi Néptáncműhely
18:00 Mladonyiczky Edit Aditi: Indiai táncelőadás Odissi stílusban
19:00 - Kex Együttes: Utcabál
21:00 - Tűzzsonglőrök


Előadások:

13:00 - 14:30 Bozsó Ágnes: A hét szent város
14:45 - 16:15 Mladonyiczky Edit Aditi: India szakrális táncai
16:30 - 18:00 Váray László: Pentatónia Keleten és Nyugaton


Jegyárak:

Felnőtt - Nyugdíjas/diák
1 napos jegy 1000 Ft - 700 Ft
2 napos jegy 1600 Ft - 1200 Ft
3 napos jegy 2400 Ft - 1800 Ft

István, a király:
Elővételben, július 10-ig: 2800 Ft
Július 10. után, illetve a helyszínen: 3500 Ft

Tíz év alatti gyermekeknek a belépés minden programra ingyenes!


B. G. - Fotó: flickr.com