Bejött a PécsiKe a pécsieknek, sokan tekernek az új kerékpárokkal a városban

2019. július 16. kedd 16:16

Bejött a PécsiKe a pécsieknek, sokan tekernek az új kerékpárokkal a városban

Csaknem egy hónapja működik a Pécs és a bike, azaz a bicikli szavak összeolvasztásával PécsiKe névre keresztelt kölcsönzőrendszer. Az eltelt néhány hétben komoly érdeklődés mutatkozott a szolgáltatás iránt: több mint ötszázan regisztráltak a használat érdekében, akik nagyjából 900 alkalommal béreltek kétkerekűeket.


Amint arról lapunkban korábban beszámoltunk, több más településhez hasonlóan már Pécsett is üzemel úgynevezett közösségi kerékpáros kölcsönzőrendszer. Az elektromos rásegítéssel működő bicikliket a város hét pontján - a 400 ágyas klinikánál, a Barbakánnál, a Széchenyi tér-Szepesy Ignác utca találkozásánál, a Kossuth, Búza és 48-as tereken, illetve a Zsolnay Kulturális Negyedben - található dokkolóállomásokról lehet kibérelni. Értelemszerűen a járműveket ezek egyikére kell visszahelyezni.

A pécsiek, illetve a városba érkező vendégek hamar megkedvelték az újdonságot, az önkormányzatnál arról tájékoztatták munkatársunkat, hogy több mint ötszázan regisztráltak a rendszerbe. Ezt interneten, a pecsike.hu oldalon, illetve a kölcsönzőállomások vezérlőoszlopain tehetik meg az érdeklődők. A felhasználók a Széchenyi téri Pécs Pontban, illetve a BIOKOM Siklósi úti ügyfélszolgálatán hatszáz forintért kiválthatják a PécsiKe kártyát, amelyre előre feltölthető a bérleti díj összege, de természetesen jegyvásárlásra is adott a lehetőség.

Mint megtudtuk, eddig körülbelül 900 bérlés történt szerte a városban. A legforgalmasabb helyszín a Kossuth téri dokkolóállomás.

A 24, 72 és 168 órás jegyek 350, 700 és 1200 forintért érhetőek el. Ezért a pénzért cserébe nyílik meg a használat lehetősége. A kölcsönzés díja az első harminc percben ingyenes, de ezt követően sem kell csillagászati összegekkel számolni. Egy óra kerékpározásért például mindössze 250 forintot számolnak fel.

A november 30-ig tartó próbaüzem ideje alatt a rendszeres használók ötven százalékos kedvezményt kapnak. Így a havi bérlet ára 875, a félévesé pedig 3000 forint. Akik Tüke Kártyával, pécsi oktatási intézményhez tartozó diákigazolvánnyal, vagy Irány Pécs! turisztikai kedvezménykártyával rendelkeznek, azoktól a fenti összegek helyett 700, illetve 2400 forintot kérnek.

A hetven kerékpárból álló rendszer használatával, illetve a díjszabással kapcsolatban további információ érhető el a pecsike.hu weblapon.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva