Befejeződött a felújítás a Babits Gimnáziumban és a PTE általános iskoláiban

2018. október 29. hétfő 11:16

Befejeződött a felújítás a Babits Gimnáziumban és a PTE általános iskoláiban

Százötvenmillió forintot költöttek a Pécsi Tudományegyetem két gyakorló általános iskolája és a Babits Gimnázium felújítására.

 

A Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda 2015 óta működik többcélú intézményként az egyetem fenntartásában. Jogelődei, a Babits Gimnázium, a Deák Gimnázium és Általános Iskola, az 1-es Gyakorló és a „POTE" Óvoda - ahogy a városban mindenki ismerte őket - mindig is élen jártak eredményességben, az új módszerek kipróbálásában és alkalmazásában a tanulóknak, gyerekeknek nyújtott sokszínű tevékenységeik révén.  

Ezt az örökséget hozták magukkal, amikor a fenntartó Pécsi Tudományegyetem az intézményei összevonása mellett döntött.

Az összevonással e szakmai értékek összeadódtak, megsokszorozódtak. Az intézmény gyakorlóiskolaként felsőoktatási feladatokat is ellát, hisz a tanár szakos hallgatók csoportos tanításai gyakorlatait vezeti és felkészíti őket a leendő pedagógus pályájukra.

Elkötelezett a tanulás-tanítás eredményességének növelésében, a tanulókat motiváló sikerek elősegítésében, az egyéni utak megvalósításának támogatásában. Kivételes lehetőség az egyetemmel való együttműködés, amely biztosítja olyan műhelyek létrehozását, programok megszervezését, melyek további lehetőségeket nyújtanak a tanulók fejlődéséhez.

Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra. Minősített Tehetséggondozó Műhely, mely címmel a régióban csupán 5 intézmény rendelkezik. Akkreditált Kiváló Tehetségpont, számos innovatív országos kezdeményezés bázisintézménye.
E nívós szakmai munkát támogatja az a felújítás, mely a nyáron zajlott az intézmény három tagintézményében. 

A székhelyintézményben, a Babitsban a teljes tetőszerkezet megújult, korszerű wifi-hálózat épült ki, mely összeköti az intézményt az egyetem hálózatával, illetve más hazai és külföldi egyetemek vérkeringésébe kapcsolja be. Kialakításra került egy digitális oktatást segítő IKT tanterem. E fejlesztések, és az eddigi lehetőségek (40 tablettel és interaktív táblával ellátott Smart School tanterem, természettudományos és nyelvi laborok) biztosítják azt, hogy a gimnáziumba jelentkező motivált, fejlődni, magukat kiteljesíteni vágyó diákok az átlagosnál jobb infrastrukturális körülmények között tanulhassanak. Erősítik azt a szakmai munkát, mely kiváló versenyeredményekben, magas tanulmányi átlagokban, imponáló emelt érettségi eredményekben, országosan is kiemelkedő beiskolázási mutatókban nyilvánul meg.

A gimnáziumban az Európai Tehetségpont, a szakkörök, nyelvtanulási, színház- és hangverseny látogatások, énekkari, énekegyüttesi és színjátszó-körbeli szereplési lehetőségek, az idén 25 éves jubileumát ünneplő Ostinato együttesben való zenélés, valamint színes sportolási kínálat teszi az eredményes tanulást eredményessé, a diákéveket emlékezetessé.

Az 1. Számú Általános Iskolában a pályázat lehetővé tette a Bolyai terem teljes felújítását. A festés, parkettázás, mázolás mellett új világítótesteket és esztétikus, jól árnyékoló rolókat szereltek föl, valamint kiépítették 18 számítógép csatlakoztatása számára az elektromos hálózatot. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy olyan biológia, matematika, földrajz vagy éppen történelem órát tartsanak ebben a hagyományosan berendezett tanteremben, ahol a gyerekek odaülhetnek egy-egy számítógéphez is, és kutathatnak az interneten, vagy online feladatokat végezhetnek, esetleg prezentációkat készíthetnek az adott tananyaghoz kapcsolódóan.

Délutánonként olyan szakkörök vehetik birtokba a termet, mint az öt éve működő eTwinning szakkör, ahol a gyerekek internet segítségével kapcsolatot teremtenek más országok kortárs csoportjaival, s közös projektet hoznak létre velük.

A pályázat segítségével kapott új burkolatot az udvaron lévő sportpálya, melyet a délelőtti testnevelés órákon kívül délutánonként atlétika, kézilabda, kosárlabdaedzéseken használhatnak a tanulók. Ezzel lehetővé válhat, hogy megismétlik a korábbi szép sikereket: 2017-ben az Országos Diákolimpián 1., 2018-ban 2. helyezett lett a gyakorlóiskola közös fiú csapata.

A táncterem új burkolatot, új ablakokat kapott, a szellőzését megújult berendezés biztosítja. A megújuló infrastruktúra az iskola eddig is magas keresettségét, méltán híres szakmai eredményeit segít megőrizni.

A Deák Ferenc Gimnázium és Általános Iskola szintén kiemelt feladatának tekinti a tehetséggondozást. A megújult terek lehetővé teszik e tevékenység további színesítését, eredményességét. Az Oktatási Hivatal Bázisintézményeként, Matematikai Tudásközpontjaként is működő tagintézmény lehetőséget kapott arra is, hogy az intézményi jó gyakorlatokat széles körben megossza, regionális, megyei tanulmányi versenyeket szervezzen, képzéseket tartson.

A pályázat keretében kialakított tornaszobában, udvari pályákon, illetve a tanulást a hétköznapokban támogató újabb IKT tanteremben további lehetőség van a pedagógusok gazdag módszertárának további színesítésére. Kiteljesedhet a már eredményesen alkalmazott meseterápia, játékosítás, mozgáskotta használata, folytatódhat a kreatív matematika - ahol a pedagógusokkal együttműködő művészek által behozott kreatív ötletek növelik a tanulói motivációt és eredményesebbé teszik a kritikus tantárgyak oktatását is.

Forrás: PTE