A pécsi történész, Szalánczi Krisztián kutatta fel Mark Spitz úszózseni magyar rokonságát

2020. július 05. vasárnap 16:28

A pécsi történész, Szalánczi Krisztián kutatta fel Mark Spitz úszózseni magyar rokonságát

Igazán ritkaságnak számít, ha Mark Spitz valahol mellékszereplő. A kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó rendszeresen az érdeklődés középpontjában szokott kerülni. Most sem feledhető a jelenléte, de nem a klasszikus okok miatt. Hanem azért, mert egy pécsi történész, dr. Szalánczi Krisztián kibogozta a sportember családfájának ágait. Annak magyar vonatkozásait felderítve, bravúros munkát végezve. 


 

A magyarságra nézve igazán hízelgő, hogy a világ egyik legismertebb úszójának, München (1972) hétszeres ötkarikás bajnokának (előtte, '68-ban kétszer győzött Mexikóvárosban) dédszülei Magyarországról vándoroltak ki az Amerikai Egyesült Államokba. Ezt azonban Spitz sokáig csupán sejtette, ma viszont már teljesen bizonyos lehet benne.


- A családfák kutatása egyrészt érdekes foglalatosság, másrészt viszont néha tudományos szerencsejátéknak tűnik. 


- Ez attól is függ, hogy ki milyen mélységben, illetve mennyire szakmai alapon végzi -
oszlatta el a téveszméket Szalánczi Krisztián. - Kedvtelésből, némi szerencsével és
utánajárással rá lehet bukkanni például a dédszülők adataira, vagy különböző internetes adatbázisokra. Valójában azonban ennél többre van szükség az eredményesség érdekében. Mert könnyű tévútra jutni, ráadásul az anyakönyvek értelmezése sem mindig egyszerű, különösen régebbi korszakokban.

Névjegy

Szalánczi Krisztián 1983-ban született Pécsett. Diplomáját a Pécsi Tudományegyetemen szerezte meg történészként. Doktori disszertációját ugyanott védte meg 2018-ban. A családfakutatás mellett több tudományos publikáció, illetve sporttárgyú, pécsi vonatkozású könyv (társ)szerzője, valamint a Dél-dunántúli Történelmi és Sajtótörténeti Egyesület elnöke.

 

 


- Talán nem tévedünk, ha azt hisszük, a csodaúszó nem tett ajánlatot a felderítésre.

- Kutatásaim során ennyire híres ügyfelem még nem akadt. Egy háttérbeszélgetés során került szóba Mark Spitz és a rokonsága. Valóban nem az úszó kért meg a nyomozásra, érdekes kihívásnak tűnt, ezért belevágtam, de nem egyedül. Végül ebből született egy jelentősebb cikksorozat a Nemzeti Sport című sportnapilapban, tavasszal. Kiválóan sikerült együttműködnöm Csillag Péterrel, az újság főmunkatársával, aki az egésznek keretet adott, s több szálat is összefogott.


- Látszólag egyszerű volt a dolog, mert lehetett sejteni a hazai szálat.

- A magyar származásról több szakirodalmi forrás és maga az úszó is említést tett korábbi interjúk során, általánosságban. Ezekből annyit lehetett kihámozni, hogy a dédszülők apai ágon még Magyarországon születhettek, feltételezhetően a Nyírségben. Az amerikai népszámlálási dokumentumok, majd utána a magyar anyakönyvek segítségével sikerült egyértelműen megállapítani, hogy Spitz apai dédszülei mind Magyarországról származtak, dédnagyanyja testvére, Elefánt Ignác pedig 1882. április 11-én született Nyírkarászon.

- Igaz, hogy néha utazni is kell a keresgélés során?

- Könnyen előfordulhat, itt is ez történt. Ugyanis szerettük volna összekötni az olimpiai bajnok családfáját egy ma is Magyarországon élő személlyel, aki úgy tudja, rokonságban állnak. Ennek kiderítése végett Csillag Péterrel egészen Alsózsolcáig kellett vonatoznunk, azonban nem jártunk sikerrel - a megtalált adatok alapján a rokonság nem volt egyértelműen bizonyítható.

- Mennyire nehezítette a munkát a tény, hogy Mark Spitz esetében egy „kirakatemberről" beszélhetünk?

- Spitz személy szerint nem támasztott semmilyen konkrét elvárást és nem is sürgette a munkát. De nagyon oda kellett figyelnünk, hogy kizárólag olyan adatokat közöljünk, amelyek dokumentumokkal alátámaszthatóak. Azt mindenesetre biztosan kijelenthetjük, hogy Mark Spitz felmenői Magyarországról vándoroltak ki az USA-ba, s azt is, hogy a család egy része nyírkarászi illetőségű, izraelita vallású volt.


Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva