A keleti városrészben a szomszédok továbbra is figyelik egymást

2014. szeptember 07. vasárnap 20:38

A keleti városrészben a szomszédok továbbra is figyelik egymást

A napokban lezárult a személy- és vagyonvédelemre összpontosító SZMÖRE program Pécs keleti városrészében. A helyiek attól tartanak, hogy a sikeres kezdeményezés zárása után magukra maradnak, ám - mint a projekt vezetőjétől megtudtuk -, erről szó sincs. A szomszédok is tovább vigyázzák egymás értékeit.

A napokban lezárult a két éve indult a Személy- és vagyonvédelemért Mozgalom Önkéntes Reflexív Együttműködéssel (SZMÖRE) elnevezésű program, amely a keleti városrészben, valamint a sellyei kistérségben működött. Az uniós finanszírozásban megvalósult projekt során a bűnmegelőzésre és az áldozatvédelemre helyezték a hangsúlyt, elsősorban előadások, tréningek, képzések révén.

A keleti városrészben élők - főleg az idősebbek - most attól tartanak, magukra maradnak.

- Szó sincs erről - szögezte le elöljáróban dr. Fűtő Mihály, a projekt szakmai vezetője. - A SZMÖRE nem így ér véget, hiszen három éves utánkövetést vállaltunk a pályázat megírásakor - tette hozzá.

Mint megtudtuk, gyakorlatilag egy pillanatra sem állnak le, jelenleg például a nemrég elkészített szociológiai felmérés kiértékelése zajlik, amely révén pontos kép rajzolódik ki a városrész társadalmi összetételéről.

- Fennmarad a kiépített hálózatunk az együttműködő szervezetekkel, iskolákkal, továbbra is kapcsolatban leszünk velük. Sellyén és környékén valamelyest más a helyzet, természetesen ott is megpróbálunk segíteni a jövőben is, ám a távolság miatt ez nehezebb lesz. Pécsett viszont nem látom akadályát, hogy továbbra is jelen legyünk - fogalmazott dr. Fűtő Mihály.

A szakmai vezető érdeklődésünkre elmondta, a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) sem húzza le a rolót, az egymás közelében élők továbbra is figyelik a környék házait, így védve azokat a betörésektől.

- Nem féltem a mozgalmat, amely amúgy már azelőtt is működött, hogy a SZMÖRE elindult volna. Sokat segítettek abban, hogy eljussunk az áldozatokhoz, hiszen ők rendelkeztek személyes ismeretségekkel. Úgy érzem, mi is hozzá tudtunk tenni a kezdeményezéshez, de a program nélkülünk is működni fog - fogalmazott.

Képünk a SZMÖRE keretében oktatják a gyerekeket.

Palotás P.