A hajléktalanok kutyaszaporítása miatt is egyre több a magára hagyott állat Pécsett

2016. augusztus 01. hétfő 07:52

A hajléktalanok kutyaszaporítása miatt is egyre több a magára hagyott állat Pécsett

Sajnos egyre több munkája akad a pécsi önkéntes állatmentőknek. A civilek egyik tagja munkatársunknak úgy nyilatkozott, folyamatosan érkeznek hozzájuk a segítségkérések a magukra hagyott, kidobott négylábúak miatt. A hajléktalanok kutyaszaporítása sok problémát okoz.

Elfogytak a pécsi önkéntes állatmentőknél lévő helyek, több kóbor négylábút már nem tudnak befogadni.

- Szomorú, hogy egyre több kóbor, kidobott állat van Baranya megyében, így hozzánk is rengeteg segítségkérés érkezik, ezek többségét már sajnos képtelenek vagyunk teljesíteni - mondta Németh László, a Pécs Környéki Állatmentők elnevezésű csoport tagja. - Tavasszal és nyáron nagyon sok kiskutya, kiscica születik a gondatlan gazdák miatt, akik hagyják kóborolni az állatokat. Ha pedig megtörténik a baj, gyakran kidobják a mamakutyát vagy -macskát a picinyeivel együtt - tette hozzá.

Mint megtudtuk, a hajléktalanok kutyaszaporítása is rengeteg gondot okoz. A kicsikkel a koldulás hatékonyságát szeretnék növelni, amint azonban megnőnek, általában magára hagyják az állatokat. A pécsiekhez az elmúlt hónapban öt ilyen kutya került.

Teltház a befogadóknál

Az önkéntes állatmentők mindent megtesznek, hogy a kóbor kutyák és macskák ne a gyepmester telepén végezzék. Van olyan ideiglenes befogadó, ahol nyolc állat várja, hogy jobbra forduljon a sorsa, összesen pedig mintegy negyven állatról gondoskodnak.

- Az ideiglenes befogadók telítettsége miatt kutyapanziókba is el kell helyeznünk állatokat, ennek költsége magas, nagyjából 100-120 ezer forint havonta. Ez gyakorlatilag felemészti az adományozóktól kapott támogatást. E mellett az orvosi kiadásokra is komoly összegeket fordítunk.

Az égető helyhiányt és a panziókra fordított kiadásokat új ideiglenes befogadókkal csökkenteni lehetne, hosszabb távon azonban más megoldásra van szükség.

- Folyamatban van egy alapítvány létrehozása, már csak a bejegyzésre várunk. Abban bízunk, hogy a hivatalos formának köszönhetően több támogatáshoz jutunk. Ezen túlmenően hatalmas segítség lenne, ha rendelkeznénk saját telephellyel. Ennek megvalósítására egyelőre keressük a lehetőségeket - fogalmazott.

Képünkön: Németh László, a Pécs Környéki Állatmentők tagja.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva