A börtönből, mobilon csalt ki pénzt emberektől egy rab

2018. április 20. péntek 09:08

A börtönből, mobilon csalt ki pénzt emberektől egy rab

A Siklósi Járásbíróság 2018. április 19-én kihirdetett ítéletével a vádlottat, mint többszörös és különös visszaesőt, 3 rendbeli csalás bűntette, 12 rendbeli csalás vétsége és 5 rendbeli csalás vétségének kísérlete miatt 2 év 6 hónap fegyházbüntetésre, 3 év közügyek gyakorlásától eltiltásra és 66.000 forint vagyonelkobzásra ítélte. 

A bíróság elbírálta a sértettek polgári jogi igényét is.

A többszörösen büntetett előéletű vádlott férfi, miközben jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetését töltötte az egyik országos büntetés-végrehajtási intézetben, egy másik fogvatartottól megszerzett egy engedély nélkül az intézetbe került SIM kártyát, melyet egy szintén engedély nélkül az intézetbe csempészett, valamint az intézetben rendszeresített egyik mobiltelefonba, helyezett. A vádlott több fogvatartottal is megállapodott abban, hogy az általuk megjelölt telefonszámokra meghatározott pénzösszegű egyenlegfeltöltést intéz.

Ezt követően a vádlott a megszerzett SIM kártyával számára ismeretlen személyeket hívott fel annak érdekében, hogy nyeremény ígéretével, tőlük különböző pénzösszegek bank-automatán keresztül, az általa megadott telefonszámra történő feltöltése révén pénzt csaljon ki. A vádlott ezen hívások alkalmával valamelyik mobilszolgáltató alkalmazottjának adta ki magát, a sértettekkel pedig közölte, hogy valamilyen nyereményjáték alkalmával sorsolták ki telefonszámukat. A vádlott - az általában 100.000 forint értékű, nem létező nyeremény átvételének feltételeként - azt kérte a sértettektől, hogy lehetőleg fél órán belül menjenek el egy hozzájuk közel eső ATM -hez, ahol a bankkártyájukat felhasználva kövessék az ekkor ismételten telefonáló vádlott utasításait. A vádlott ekkor a sértetteket telefonon tévedésbe ejtve elhitette vagy megpróbálta elhitetni velük, hogy az általuk a bankautomatánál elvégzett tranzakciós művelet valójában a nyeremény hozzáféréséhez szükséges kódok begépelését jelenti.

Amennyiben a vádlott sikerrel járt, fogvatartott társaitól pénzt, kávét vagy cigarettát kapott. A vádlott által a sértetteknek bediktált - és ezt követően a sértettek által különböző pénzösszegekkel feltöltött - telefonszámok előfizetői, illetve használói a rendelkezésre álló adatok alapján nem tudtak arról, hogy a részükre jóváírt pénzösszeg bűncselekmény elkövetéséből származik.

A vádlott így 20 sértettet tévesztett meg vagy próbált meg megtéveszteni, és nekik összesen 475.000 forint kárt okozott, mely nem térült meg.

A bíróság a vádlottat három rendbeli csalás vétsége kísérletének vádja alól - bizonyítottság hiányában - felmentette.

A vádlott és védője a bíróság határozatát tudomásul vették, míg az ügyész a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartott fenn, így az ítélet még nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék