A PTE operatív városfejlesztési szemináriumot szervez

2011. május 14. szombat 17:02

A PTE operatív városfejlesztési szemináriumot szervez

A magyar EU-elnökség programjaihoz kapcsolódó civil szakmai kezdeményezésként a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Építészeti Intézet Urbanisztika Tanszéke a Magyarországi Francia Nagykövetséggel, a Francia Intézettel, a Városfejlesztés Zrt.-vel, a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságával és a Magyar Urbanisztikai Társaság Tolna-Baranyai Területi Csoportjával együttműködve, a Dél-Dunántúli Építész Kamara támogatásával május 19-én nemzetközi konferenciát rendez Pécsett.

A PTE PMMK-n tartandó rendezvény témája a fenntartható fejlődést szolgáló operatív városfejlesztés Európában, Franciaországban bevált módszertan és eszköztár bemutatásával, francia és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással.

A konferencia előadója Michel Rousset főépítész és vezető urbanista, a párizsi Politikatudományi Intézet - a Science Po., az "urbanisztika európai Harvardjának" - professzora, a városfejlesztési képzés egyik vezetője, három évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező gyakorló városrendező-városfejlesztő lesz. A konferencián sor kerül egy pódiumbeszélgetésre is, Bernard Boclé, Magyarországon élő városfejlesztési szakember részvételével a 20 éve működő magyarországi operatív városfejlesztésről és a fejlett európai minta alapján létrehozott első magyar városfejlesztő társaság, a SEM IX megalakításáról.

A pécsi városfejlesztési projektek eredményeit és tapasztalatait Dr. Szabó Éva egyetemi docens, Dr. Kovács Katalin Pécs MJV fejlesztési projektvezetője, Dr. Tóth Zoltán egyetemi tanár, YBL díjas építész, az EKF program építész koordinátora, a MUT alelnöke mutatja be.

A konferencia abba a jól működő, összehangolt operatív városfejlesztési módszertanba és eszköztárba - jogi, szabályozási, szervezeti és finanszírozási eszközök körébe - nyújt bepillantást, amellyel a mai Franciaország kiépült az elmúlt hat évtized folyamán, és amelynek legújabb eszközei a most zárult nagy sikerű Grand Pari(s) kiállításon bemutatott stratégiai tervek megvalósításának gyors elindítását is lehetővé teszik, és a Magyarországon bevált módszertan és eszköztár kialakításához is mintaként szolgáltak.

A pécsi nemzetközi konferencia ahhoz a konferenciasorozathoz kapcsolódik, amelyet a budapesti Grand Pari(s) kiállítás és a hozzá kapcsolódó három konferencia nyitott meg, és amelyet az EU Tanácsa 2008. december 13-án megjelent, építészetről szóló következtetéseinek megfelelően, a magyar EU-elnökség alkalmából megrendezésre kerülő Európai Építészetpolitikai Fórum folytat május 4-7. között a nemzeti építészeti politikák témájában.

A pécsi nemzetközi konferencia lehetőséget nyújt, hogy a résztvevők hiteles szakmai forrásból, külföldi utazás nélkül jussanak hasznos ismeretekhez a bevált nyugat-európai gyakorlat működéséről.

A konferencia különösen érdekes lehet az építész urbanisták szempontjából, akiknek az idézett EU tanácsi állásfoglalás szerint is megkerülhetetlen szintetizáló és koordináló szerepük van az épített városi szövet alakítására irányuló városfejlesztésben.

Forrás: PTE