Visszatérhetnek Budapesten a Demszky- és a Gyurcsány-időszak szereplői

2019. október 19. szombat 18:30

Visszatérhetnek Budapesten a Demszky- és a Gyurcsány-időszak szereplői

A végső határidőig nem érkezett jogorvoslati kérelem az eredménnyel kapcsolatban, így jogerős lett a vasárnapi főpolgármester-választás eredménye. Sajtóhírek szerint a háttértárgyalásokon kezd összeállni Karácsony Gergely (képünkön) csapata, és a 2010 előtti korszak, vagyis a Gyurcsány-kormány és a Demszky Gábor-féle városvezetés ismert szereplői térhetnek vissza. A DK-s Gy. Németh Erzsébet sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta a híreket - közölte az M1 Híradója. 

 

 

Demszky Gábor, volt SZDSZ-es politikus 1990 és 2010 között vezette Budapestet. Főpolgármestersége alatt robbant ki például a Combino-botrány, miután kiderült, hogy a főváros mintegy negyvenmilliárd forintból vásárolt olyan új villamosokat, amelyeknek többsége az üzembe helyezés után szinte azonnal elromlott. Demszky Gábor
legfontosabb ígérete a 4-es metró megépítése volt.

Az átadás bő tíz évet csúszott, az Európai Csalás Elleni Hivatal szerint 167 milliárd forintos kár keletkezett. Vezetése alatt robbantak ki a balliberális oldal legnagyobb korrupciós ügyei: a BKV vezetőinek sokmilliós végkielégítéseiről és a nokiás dobozokba rejtett csúszópénzekről szóló botrányok.

Demszky eltűnt a politikából 2010 után

Demszky Gábor eltűnt 2010 után a politikából, nyolc évvel később, a tavalyi országgyűlési választáskor került egy időre a figyelem középpontjába. Az egyik szavazókörnél az Echo TV stábját először lökdösni, majd szidalmazni kezdte. Egyik társa kosárral hadonászva próbálta megállítani a forgatást, végül Demszky Gábor egy palack vízzel akarta lelocsolni a sajtó munkatársait.
Demszky Gábor most visszatérhet.

Karácsony Gergely megválasztásának másnapján Demszky a Klubrádiónak nyilatkozva látta el tanácsokkal az újdonsült főpolgármestert. Például, hogy Karácsony Gergelynek külföldi pénzintézeteken keresztül kellene pénzt szereznie a budapesti fejlesztésekhez.

Demszky Gábor arról is beszélt, hogy bízva Karácsony Gergely és az ellenzék budapesti győzelmében, egy nemzetközi díjátadón már váltott is néhány szót a budapesti ügyekről a balliberálisok egyik európai vezérével, Frans Timmermansszal.

Karácsony Gergely főjegyzőjének személye is szóba került

Lamperth Mónika még a Magyar Szocialista Munkáspártban kezdte politikai pályafutását, később évekig az MSZP országgyűlési képviselője volt, majd a Gyurcsány Ferenc vezette kormány belügyminisztere lett, és több minisztériumot is vezetett a baloldali kormányok idején. 2014 óta a XV. kerület polgármesteri hivatalának jegyzője volt.

Sajtóhírek szerint nem kizárt, hogy ő lesz az újdonsült ellenzéki főpolgármester, Karácsony Gergely főjegyzője.
Fontos szerepe lehet a DK-s Gy. Németh Erzsébetnek is.

A politikus 1993-ban lépett be az MSZP-be, a Fővárosi Közgyűlésben évekig szocialista színekben politizált, idén Gyurcsány Ferenc pártjának jelöltjeként indult a választáson. Sajtóhírek szerint Gy. Németh Erzsébet lehet Karácsony Gergely helyettese.

Nem cáfolta a híreket

A DK-s politikus pénteken sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a sajtóhíreket. Gy. Németh Erzsébet azt mondta, a személyi kérdésekről egyelőre még egyeztetnek.

Habár a Karácsony Gergely vezette Párbeszéd sajtóosztálya cáfolta a sajtóhíreket, a főjegyzői pozíció lehetséges betöltője, Lamperth Mónika Facebookon jelentette be, otthagyja jelenlegi munkáját a XV. kerületben, mert - mint fogalmazott - „új kihívások várnak rá".

Forrás: hirado.hu