Étterem nyílik a Tudásközpontban

2011. március 17. csütörtök 18:58

Étterem nyílik a Tudásközpontban
A város legutóbb átadott két kulcsberuházásával, a Kodály Központtal és a Tudásközponttal kapcsolatban felvetődik a kérdés, hogy az ezer főt is befogadni képes intézmények hogyan képzelik el a művelődési és a kulturális kínálat mellett a vendéglátást, melynek hiányából eddig a közeli gyorsétterem és áruház húzott hasznot. Március második felében azonban várhatóan Teleky Zoltán megnyitja vendéglátóegységét a Tudásközpontban is - a Kodály Központban pedig egy minőségbiztosítási kódex alapján döntenek majd az aktuális rendezvényeket lebonyolító vendéglátó cégekről.

A két, tavaly átadott épület a központosított belvárosi részt Pécs keleti része felé nyitotta meg, ahol még kevésbé kiépült a vendéglátás. Pedig a két egyetemi kar, a Rektori Hivatal, a Lánc utcai rendelőintézet és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság jelentős keresletet formálhat.

A Tudásközpontban (TK) tavaly októberi megnyitása ellenére csak idén kerültek ki ital- és édességautomaták, azt megelőzően többnyire a közelben lévő gyorsétterembe jártak a hallgatók. A zacskókból, műanyag poharakból képződő szemetet pedig részben a TK nyelte be... Ennek vethet véget a márciusban megnyíló étterem a TK alsó szintjén, amely nyáron terasszal egészül majd ki.

Az étterem üzemeltetésére kiírt pályázat kétfordulós volt - számolt be lapunknak Prekopcsák Tamás, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont ügyvezető igazgatója, aki március 1-jén került a pályázatot kiíró Morvai Lehel helyére. Az első forduló - az épületben már működő könyvesbolt esetével szemben - érvénytelen volt, mert a bérlés idejére és díjára beérkezett ajánlatok nem voltak elfogadhatóak.

A novemberi, második fordulóban végül a mindkétszer pályázó Teleky Zoltán nyert. A szerződésbe foglalt bérleti díjra és időre vonatkozóan lapunknak nem adtak információt, annyit azonban megtudtunk, hogy a bérleti díjon felül a fogyasztás alapján kiszámolt közüzemi díjak, valamint a szükséges átalakítások, berendezések költségei - melybe a székek és asztalok is beletartoznak - a bérlőt terhelik.

A 2008 óta az Expo Center éttermét is működtető Teleky Zoltán célja nem csak a szűk területi igények kielégítése, hanem iránymutatás a pécsi vendéglátás egésze számára - tudtuk meg tőle. Mindezt komolyabb felszereltséggel, befektetéssel, tehát nem kevés saját beruházás révén igyekszik elérni. A nagy teljesítményű gépek, sütők és külön beszerelt pizzasütők miatt a szellőztető- és az áramelosztó rendszer, valamint a konyhai helység újragondolására volt szükség. A tervek készítésekor Teleky a TK épületét tervező építésszel, Balázs Mihállyal is konzultált.

- Az éttermi részre vonatkozó csomag kikerült az alapépület koncepciójából, azt külön pályáztatták meg, ezért a tervezés csak egy alapkonyhát tartalmazott - számolt be lapunknak Balázs Mihály, a TK megálmodója. Az építész az épület kivitelezésekor csak szerzői felügyelőként működött közre.

A TK étterme várhatóan március második felében nyit, ahol a napi menüztetés, reggeliztetés mellett rendezvényekre, borvacsorákra, vasárnapi ebédre is sor kerül majd.

A Kodály Központ már más koncepciók mentén képzeli el az épületben helyt kapó vendéglátást. A pályázatot határozatlan időtartamra, „egy állandó (10-22 h) nyitva tartású kávézó és ahhoz kacsolódó terasz rész, valamint a Koncertterem eseményeihez igazított nyitva tartású vendégbüfé közös üzemeltetésére" írták ki, olvasható a nyilvánosságra hozott dokumentumokban.

A Zsolnay Negyed Sajtóirodájától megtudtuk, hogy tizenketten érdeklődtek és hárman pályáztak. A büfé üzemeltetését végül a Laterum étterme nyerte el, azonban nincs kizárólagosságot biztosító szerződésük az intézménnyel. Minden rendezvény előtt árajánlatot kérnek a szervezők, s egyéb minőségi szempontok alapján döntenek, előtérbe helyezve a helyi vendéglátókat, ahogy ez történt a megnyitó ünnepség alkalmával is.

A sajtóiroda arról is beszámolt, hogy várhatóan márciusban elkészül egy, a vendéglátókkal szemben elvárt minőségi kritériumokat tartalmazó kódex. Az ennek megfelelő 5-6 legjobb vendéglátót a Kodály Központ ajánlja a rendezvények szervezőinek, akik majd az árajánlatok alapján választanak.

A jelenleg épülő Zsolnay Negyed vendéglátására vonatkozóan is hamarosan nyílt pályázatot hirdetnek.


Képünkön
Teleky Zoltán mutatja be a Tudásközpont konyháját.

Takács Tímea - Fotó: Kováts Judit