Parádés EKF-nyitórendezvény Turkuban

2011. január 16. vasárnap 19:25

A "Lángoló Turku" mottójú fényinstallációval hivatalosan is Európa idei kulturális fővárosává avatták szombat este Finnország legrégibb városát, egykori fővárosát. (A másik idei kulturális fővárosban, az észtországi Tallinnban már szilveszter óta folynak a helyi EKF-rendezvények.)

A részben a befagyott Aurajoki folyó jegén tartott parádés nyitórendezvények részeként előadtak egy szimfóniát, amelyet Simo Alitalo finn zeneszerző komponált a folyóhoz külön erre az alkalomra, akrobaták léptek fel, lámpás felvonulást tartottak a befagyott folyón és volt káprázatos tüzijáték is.

A mínusz 14 fokos hideg ellenére a szervezők 30 ezer érdeklődőt vártak a hivatalos megnyitóra, amelyet Tarja Halonen köztársasági elnök és 1700 más rangos személy jelenlétében tartottak.

Az EKF-program részeként összesen több száz - többségében ingyenes - rendezvényt tartanak 50 millió euróból a 175 ezer lelkes egyetemi műemlékvárosban, Finnország ötödik legnagyobb városában.

A változatos, olykor egészen különc programokkal a szervezők kétmillió vendéget szeretnének az ország délnyugati részén fekvő kikötővárosba csalogatni, miközben egész Finnország lakossága alig haladjad meg az ötmilliót.

"A mi üzenetünk az, hogy a kultúra gyógyít: jó tesz a lakosságnak, a környezetnek és az üzletnek" - mondta Aleksi Randell polgármester. A kultúra gyógyító hatását annyira szó szerint veszik, hogy a városban praktizáló orvosok 5500, kulturális rendezvényre szóló ingyenes belépőt írnak fel "receptként" a helyi lakosoknak.

Stefan Wallin finn kulturális miniszter szerint a gazdasági recesszióval egyre nő a kultúra, mint munkáltató jelentősége. Elmondta, hogy a 2008-as válság óta 10 ezer munkahely létesült a már közel 190 ezer főt foglalkoztató szektorban. "A kultúra a gazdaság és a jóllét hajtóereje" - jelentette ki.

Andrulla Vasziliu, az Európai Unió kulturális biztosa szerint az EKF-titulus átlagosan az idegenforgalom 12 százalékos növekedését vonja maga után.

A turkui EKF-program elsősorban a finn hagyományokra, a finnek kreativitására és a természeti értékekre, így a Turku partjainál fekvő 20 ezer szigetre épül.
Önálló kiállítást szentelnek többek közt a turkui születésű Alvar Aalto (1898-1976) világhírű építész és tervező munkásságának, akárcsak a finn szaunázás hagyományának: helyi művészek által kitalált, furcsa formájú izzasztókamrákból rendeznek kiállítást.

Megrendezik a legszebb turkui virágoskertek versenyét, amelynek alkalmából bemutatják a külön a turkui EKF alkalmából Hollandiában kinevelt tulipánfajtát, a Tulipa Aboa Turku-t. Önálló fesztivállal ünneplik a finnek hagyományos eledelét, a burgonyát, és kiállítással tisztelegnek a Tom of Finland művésznevű, finn származású neves homoszexuális grafikus előtt, akinek erotikus rajzait az alkotó Los Angeles-i alapítványa adja kölcsön a fesztivál idejére.

(mti)