Most a bénulással vívja a maga meccsét Keszthelyi Zoltán, az egykori gólzsák

2024. március 11. hétfő 09:40

Most a bénulással vívja a maga meccsét Keszthelyi Zoltán, az egykori gólzsák

Rettenetes érzés lehet, ha egy gerincműtétet követően valaki úgy ébred, hogy nem képes felkelni, mert a bal lába lebénult. Mindezt átélhette Keszthelyi Zoltán, az 58 éves, egykori kiváló komlói kézilabdázó. Egy sportembernek, akinek a lételeme volt a mozgás, ez különösen szívbemarkoló tapasztalat. Akkor nagyon el is keseredett, de már javul a helyzete, a kedélyállapota is jelentősen megváltozott. A szurkolók visszavárják, velük pedig senki sem „vitatkozhat", mert erőt sugároznak. 

 

 

Az Árnyas utcában, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Korai Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály lakója volt hetekig Keszthelyi Zoltán, népszerűbb nevén „Keszeg". Jó betegként viselkedett, végrehajtotta a gyógytornász minden utasítását. Tette ezt egy olyan kézilabdázó, aki régebben, ha jól ugrott fel a védőfal előtt átlövőként, akkor a rutinos szélső védő elindult a kezdőkör felé, mert sejtette, gól utáni középkezdés következik.

- Bocsánat a banális kérdésért, de hogy van?


- Jövő héten még nem leszek kezdő a csapatban - válaszolta kesernyés mosollyal a Carbonex-Komló NB I-es együttesének szakosztályvezetője. A felelet megkönnyebbülést váltott ki. Szó sincs itt mély depresszióról. Győzött a sportolói erő, innen már csak idő kérdése a fokozatos javulás.

- Akadt előjele a mai helyzetnek?


- Hónapokkal korábban azt éreztem, zsibbadnak a lábujjaim, azt követően az alsó lábszáram. Megtudtam, hogy a gerincemben akadt egy csúnya meszesedés. Ezt követte a műtét, de kiderült, hosszú ideig nyomás alatt voltak az idegek, amik felszabadultak, ám nem akartak engedelmeskedni, a lábam nem mozgott, érzéketlenné vált.

- Kemény órák lehettek!

Példakép lett

Rengeteg közös emlék köti össze Keszthelyit Péter Szabó Zoltánnal, az együttes technikai vezetőjével, egyben kiváló városi fényképésszel. A barát szerint most nem csupán egy volt kézilabdázóról, szakmai vezetőről, hanem egy olyan személy sorsáról van szó, akit kiváló személyiségként állhat példaképként mindenki elé. Olyan egyéniségről írhatunk, aki soha nem kereste a rivaldafényt, meccs után egy lehetett a többiek közül, ezért is számított örökké többnek. Jó lesz megint vele az élet.

- A hangulatommal nem lehetett volna dicsekedni. De a szakemberek biztattak, hinnem kellett nekik, mert járni akartam ismét. Naponta abban a hitben keltem, érzetem a pozitív változást. Járókerettel, meg két mankóval, de elkezdtem sétálni. Nem számítottam gyorsnak, a folyosó vége elég távolinak tűnt, míg eljutottam odáig.

- Haza indult, vagy csupán a büféig merészkedett el?

- Egyik sem. Igyekszem fegyelmezettséget mutatni, főleg a magam érdekében. Ha meglepődik, ám legyen, de az étkezéssel is elégedett voltam. Sokat feküdtem, kevés energiát pazaroltam el a sürgölődéssel. Pár szem kekszen kívül nem akadt hiányérzetem semmiben.

- Meddig marad a szakértő kezek között?

- Hétvégeken már hazajutottam, de visszavártak. Lassan szeretném elhagyni a klinika rehabilitációs részlegét. Gyógytornásza a klubnak is van, vele folytatom a megkezdett munkát. Megtörtént az egyeztetés, mindenki ismeri a feladatot, a célt. Azért azt megtudhattam, milyen az, ha valaki ápolásra szorul. Ezért mindenkinek nagyin hálás vagyok, aki foglalkozott velem a Rét utcai klinikán, illetve, itt, a „Honvédban", ahol igyekeztek lábra állítani. De érdekel ez valakit?

- Mi ez a szerepcsere? Kérdésre váltott? Igenis fontos sokaknak, élükön a komlói drukkerhaddal, amelyiknek a tagjai nem felejthetik el egykori gólzsákjukat!


- Igen, tudom, mellettem vannak, a Szeged elleni meccs alatt is kinyilvánították és így mindjárt más. Sok száz fanatikus ellen nincs más dolgom, mint újra velük együtt tenni valamit a szeretett sportágunkért.

Pucz Péter - Fotó: Péter Szabó Zoltán