Gyurcsány ötven pécsi katonája

2011. március 07. hétfő 18:59

Gyurcsány ötven pécsi katonája
Hosszabb hallgatást követően újra hallatott magáról Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök, aki nemrég Demokratikus Koalíció elnevezéssel új platformot hozott létre a MSZP-n belül. A sokak által támogatott (és sokak által támadott) Gyurcsánynak Pécsett és Baranyában is egyre több követője van - újra. A megyeszékhelyen dr. Kunszt Márta (képünkön) korábbi alpolgármester szervezi a párton belüli új szerveződés tevékenységét.

Február végén az MSZP országos választmánya egyhangúlag minősítette országossá a Gyurcsány Ferenc által 2010 októberében alapított Demokratikus Koalíció platformot, amelynek mintegy ötezer tagja közül ötszáz Baranya megyei illetőségű. Kunszt Márta, az új szerveződés pécsi koordinátora szerint "mindenki tisztában van a párt megújulásának fontosságával, szeretnék ütőképessé tenni", a különbség abban van, ki hogyan képzeli ezt.

- A mi célkitűzéseink ugyanazok, amint amelyeket Gyurcsány megfogalmazott: szervezeti frissítésre van szükség, nemcsak párton belül, hanem szélesebb körben is. Míg a többi (hat) szocialista platform munkájában többnyire párttagok vesznek részt, addig minálunk jó néhány párton kívüli támogató is jelen van - közölte a volt alpolgármester, aki hozzátette, hogy kiindulási pontjuk "a köztársaság és a demokrácia védelme".

A politikus elmondta, hogy Pécsett választókerületenként szerveződik a tagság, jelenleg ötvenen tagjai a platformnak. Köztük például a volt pécsi önkormányzati képviselő, Sík László Lajos is, míg megyeszerte megközelítőleg ötszázan vesznek részt a munkában. Legtöbben, háromszázan, Mohácson és környékén tevékenykednek, de erőteljes a mozgolódás Siklóson és Szigetváron is.

Pécsett egyébként a Bókay Endre által vezetett baloldali, és a Kablár János-fémjelezte szociáldemokrata platformmal együtt szerveznek rendezvényeket, szoros a kapcsolatuk, legutóbb például Vitányi Iván volt a vendégük azon a tanácskozáson, amely a hogyan továbbra kereste a választ.

A szocialista párt fő célkitűzéseitől való esetleg eltérő elképzeléseikkel kapcsolatos konkrétumokról a politikus még nem tudott beszámolni, mint mondta, jelenleg a saját, helyi szerveződésük számba vétele folyik.

H. L. B.