Újabb közfoglalkoztatottak álltak munkába Pécsen, bruttó 99 ezerért

2014. december 17. szerda 16:54

Újabb közfoglalkoztatottak álltak munkába Pécsen, bruttó 99 ezerért

Száztizenegy álláskeresővel kötött szerződést december elsejével az önkormányzat, velük együtt 702-en vesznek részt a közfoglalkoztatási programban. Egy részük tanul, a többiek az évszaknak megfelelő munkálatokban vesz részt. A nyolc órában foglalkoztatottak havi bruttó 99 100 forintot keresnek.

December elsejétől elindulhatott a pécsi közfoglalkoztatás két újabb eleme, amelynek révén száztizenegy álláskeresővel köthetett szerződést az önkormányzat. A városnak nem kerül pénzébe a munkájuk, a béreket és a járulékokat az állam állja. A több mint száz ember esetében ez nem kis összeg, több mint harmincmillió forintról van szó.


Valamennyien napi nyolc órában, február 28-ig dolgozhatnak, vagyis az állástalanok számára az egyik legkritikusabbnak számító időszakban, télen juthatnak kereseti lehetőséghez.

Mennyit keresnek?

A közfoglalkoztatottak bérét rendelet szabályozza. A szakképzettséggel rendelkező, napi nyolc órában dolgozók havi bruttó 99 100 forintot keresnek (ez nettóban 64 910 forintot jelent). Szakképzettség nélkülieknek bruttó 77 300-at fizetnek, ebből 50 631 forintot kapnak kézhez. Az úgynevezett munkavezető - szakképzettség esetén - bruttó 109 040 forintos fizetésre számíthat, ami nettó 71 422 forintot jelent.

- A különböző téli közfoglalkoztatási programokban jelenleg összesen hétszázketten dolgoznak Pécsett - nyilatkozta a Pécsi Újság. hu-nak dr. Őri László, Pécs alpolgármestere. - Közülük 162-en vesznek részt a téli közfoglalkoztatási program képzéseiben. Azt tanulják, amire később, feladataik ellátása során szükségük lesz, s egyben a nyílt munkaerő-piacon történő elhelyezkedéshez szükséges szakmai képesítést is szereznek. Építőipari karbantartó, épületszigetelő, konyhai kisegítő, építő-és anyagmozgató gépkezelő, település-karbantartó, számítógépes adatrögzítő tanfolyamra járnak a program résztvevői.

Akik pedig nem tanulnak, hanem dolgoznak, az időszaknak megfelelő és a folyamatosan ellátandó feladatokban működnek közre. Többek között a lombgyűjtés, a síkosság-mentesítés, az intézmények udvarosi feladatai, vízelvezető árkok tisztítása és építése tartozik teendőik közé, tette hozzá az alpolgármester.

Pécsett egyébként idén is nagyjából ugyanannyi álláskereső kapott munkalehetőséget, mint tavaly. Egy hónapban átlagosan ezerkétszáz közmunkás dolgozott a városban, a tavaszi-nyári hónapokban közel kétezren kaptak így lehetőséget a munkára vagy a tanulásra.

Képünk illusztráció. 

P. P. - P. Zs. - Fotó: Dittrich Éva