Radar: felülírhatják a pécsiek akaratát

2008. június 05. csütörtök 22:49

Radar: felülírhatják a pécsiek akaratát
Leszavazta az országgyűlés többsége azt a módosító indítványt, amellyel megakadályozhatták volna, hogy egy már meglévő kiemelt honvédelmi területként kijelölt helyszínen (mint amilyen a tubesi is) a honvédelmi érdek felülírja a helyi települési érdekeket. Így az építésügyekkel foglalkozó törvény és Országos Területrendezési Terv (OTrT) jövő heti elfogadásával, a jelenleg is folyó bírósági per lezárulta után szabad utat kaphat a pécsi beruházás.

Dr. Hargitai János kereszténydemokrata képviselő, a megyei közgyűlés elnöke nyújtott be a napokban módosító indítványt, amellyel azt akarta elérni, hogy a Tubes kapcsán később ne történhessen meg a pécsi változtatási tilalom felülírása.

Tudni kell, korábban a baranyai szocialista képviselők - nagy sajtóvisszhangot kiváltva - is ígéretet tettek rá, hogy előterjesztik ez ügyben álláspontjukat, s módosító indítványt nyújtanak be az ügy kapcsán.

Mindebből semmi sem teljesült, hiszen a Parlamentben nem vették napirendre a kérdést.

Sőt: Tasnádi Péter és Bókay Endre még az ellenzéki politikus hasonló tartalmú indítványát le is szavazta. Szili Katalin pedig nem nyomott gombot.

Hargitai János szerint vérlázító, hogy ezután - már amennyiben elfogadják az általa vitatott törvényt - a katonai beruházások egyedi elbírálás alá kerülnek, s a közvéleménytől gyakorlatilag elzártan kezdődhetnek el a beruházások. Ráadásul, ha a város vagy a polgárok mégis megvétóznák az esetlegesen vitatott építkezéseket, az új jogszabály érelmében a fellebbezésnek sincs halasztó hatálya. A politikus elmondta még: ez utóbbiban annyi módosítást sikerült csak kicsikarni, hogy a beruházó mérlegelheti az építkezés felfüggesztését, amennyiben a közvélemény megtámadja a beruházást.

Dr. Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője a Pécsi Újság.hu megkeresésekor utalt rá: a módosítás elutasításával gyakorlatilag elveszik az önkormányzatok azon döntési jogát, hogy az érintett területeken a helyi természetvédelmi, társadalmi és gazdasági érdekeiknek érvényt szerezhessenek.

A civilek szerint félő, hogy a honvédelmi tárca ezek után gyorsított eljárással, civil kontroll nélkül adhat ki saját magának titkosított építési engedélyt - Pécs esetében pedig semmissé lesz a változtatási tilalom, mert egy erősebb jogszabály (esetünkben törvény) felülírja azt.

Vicze szerint, már amennyiben átmegy a terv elfogadása a jövő heti ülésen, mind a pécsi önkormányzat, mind a civilek - jogi úton - szinte képtelenek lesznek beavatkozni. Ez a törvénymódosítás szerintük ugyanakkor alkotmányellenes, mert az önkormányzatok és a helyi közösségek önrendelkezési jogát súlyosan sérti, s ellehetetlenül a egészséges élethez, a környezet megóvásához való jog.

A civilek félnek, hogy a radar akkor is megépülhet, ha a Honvédelmi Minisztérium jelenlegi építési engedélyét a bíróság jogerősen hatályon kívül helyezi. Ezért még most, a végszavazás előtt nyomatékosan felszólítják a képviselőket, hogy a lakosság érdekeinek, kinyilvánított akaratának megfelelően és ígéretükhöz híven szavazzanak a 2008. június 9.-én az OTrT módosításával kapcsolatosan.

Felszólítják őket továbbá arra, hogy kezdeményezzék a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások megvalósításának elősegítése érdekében egyes törvények módosításának a visszavonását, ugyanis ebben is a Tubesre nézve hátrányos pontok vannak.

Ha a képviselők többsége mégis rábólint a változtatásokra, a mozgalom az Alkotmánybírósághoz fordul - jelentette ki Vicze Csilla.

(Képünk egy radarellenes megmozduláson készült.)

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva