A HM szerint a radar szebbé teszi a Tubest

2008. április 16. szerda 15:31

A civilek is részt vettek az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága ülésén, amelyen többek között olyan kijelentések hangzottak el, mint "a lőtereken a legháborítatlanabb az élővilág", vagy "a Tubes radarral szebb lesz mint most". A bizottság elnöke és elnökhelyettese gratulált a HM "kiváló" előterjesztéséhez.

Mint az Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderül, a szervezet tagjait, szakértőit is meghívták az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának ülésére.

Ezen a napirendi pont szerint a HM és a Környezetvédelmi Minisztérium képviselői tartottak tájékoztatást a honvédelmi tárca környezetvédelmi tevékenységéről - különös tekintettel a Telkibánya, kányahegyi, továbbá Tubest érintő beruházásokra.

A minisztériumok képviselői szerint: "a HM a környezetre fokozott figyelmet fordít annak érdekében, hogy visszafordíthatatlan kár ne érje a természetet" és "a lőtereken a legháborítatlanabb az élővilág" Pécs kapcsán megjegyezték: "A Tubes radarral szebb lesz mint most".

Vicze rámutatott: a végrehajtó hatalom egyoldalú tájékoztatása után a civilek szakértői nem kerültek meghallgatásra, csupán érvrendszerükről eshetett szó röviden. Így elmondható, hogy jelen voltak, bár igazi vitára érvek-ellenérvek ütköztetésére nem került sor. "A hatalom úgy packázik a civil társadalommal mint macska az egérrel - egy darabig..." - jegyzi meg a szóvivő.

A környezetvédelmi bizottság elnöke, elnökhelyettese egyébként gratulált a HM „kiváló" előterjesztéséhez.

A civilek szerint úgy látszik, a hatalom által megengedett témákról, megengedett előjellel lehet csak beszélni.

"Ezek után a kányahegyi jogsértett erdőtulajdonos, - akinek az erdejében építési engedély nélkül kinőtt egy katonai lehallgató állomás anélkül, hogy bármilyen iratot kapott volna előzőleg arról, hogy mit tervez a HM a tulajdonában levő ingatlanon, - lerántotta a leplet: a minisztériumi szép szavak mögött az igazi valóság a jogállamiság megtiprása, jogsértések sorozata áll" - szól a közlemény.

Ez így a Tubesen nem történhet meg, mert a civilek ígéretük szerint minden lehetséges törvény adta módot kihasználva megakadályozzák.

EQM