Polics: ez van a komlói, városházi pofon hátterében

2013. március 07. csütörtök 08:46

Közleményt juttatott el a sajtóhoz Polics József, Komló polgármestere, melyben a február végi nyilvános fórumon történtek hátteréről kívánja tájékoztatni a nyilvánosságot. A kommünikét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:  

"Polgármesterként és országgyűlési képviselőként számos volt bányász keresett meg a problémájával. Köztük Kollár Tibor is, akinek az ügyében személyesen is intézkedtem.

Amint az köztudott, 2012. január 1-től megváltozott a rokkantnyugdíjak törvényi szabá-lyozása. Egész pontosan a 2011. évi CXCI. törvény rendelkezett arról, hogy az év első napjától kezdve azok a rokkantsági nyugdíjasok, akik még nem töltötték be az öregségi nyugdíjkorhatárt, ezentúl rehabilitációs ellátás néven kapják a járandóságukat. Ennek az összege változatlan maradt.

Emellett a törvény tartalmazta azt is, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött rokkantaknak 2012. március 31-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy továbbra is kapni sze-retnék-e az eddigi ellátásukat, vagy képesek és akarnak részt venni egy rehabilitációs programban, amelynek célja a munkaképesség helyreállítása. Előbbi esetben egy úgynevezett komplex felülvizsgálaton kell megjelenniük rokkantsági foktól függetlenül, amelynek célja a tényleges egészségkárosodás megállapítása.

A rendelkezés célja természetesen nem a munkaképtelenek munkára kényszerítése, hanem a rendszerben levő potyautasok kiszűrése.

Kollár Tibortól azonban nem ez a testület vonta meg a nyugdíját. Ő ugyanis nem adott le határidőre a jogszabályi feltételeknek megfelelő - vagyis egyértelműen kitöltött és aláírt - nyilatkozatot, ezért 2012. május 1-ével lényegében automatikusan megszűnt a rehabilitációs ellátása anélkül, hogy a felülvizsgálatra sor kerülhetett volna.

Egyszer még március végén átvette azt a levelet, amelyben a nyugdíjfolyósító tájé-koztatja a szükséges teendőkről és a lehetséges következményekről.
Nyilatkozat hiányába a hatóság megszüntette Kollár úr ellátását. A döntés ellen ő később fellebbezett, de az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság helyben hagyta az elsőfokú döntést. A jogvita ezután a bíróságon folytatódott.

Fontos leszögezni, hogy Kollár Tibor a járadékát nem az egészségi állapotával vagy a munkaképességével összefüggésben veszítette el, hanem kizárólag azért, mert nem tett eleget törvényben előírt kötelezettségének, amelynek várható következményével maga is tisztában volt.

Amennyiben kérte volna az egészségügyi felülvizsgálatát, akkor összesen egy alkalom-mal kellett volna megjelennie a kijelölt bizottság előtt. Kollár úr ugyanis jogerős bírósági ítélettel rendelkezik arról, hogy egészségkárosodása végleges és visszafordíthatatlan. A felülvizsgálat során ezért az ítéletben foglaltak kerültek volna az orvosi szakvéleménybe és ezek alapján élete végéig folyósították volna részére a járadékát.

Utóbbira egyébként még mindig van lehetősége, csupán annyit kell tennie, hogy kérvényezi az egészségi állapota komplex felülvizsgálatát. Így megjelenhet a bizottság előtt, amely szinte bizonyosan a fentieket fogja megállapítani.
Tény viszont, hogy az ellátása több mint fél évre megszakadt. Ezért nem a korábbi ösz-szeget kaphatná továbbra is, hanem a nyugdíjfolyósító a jelenlegi szabályok szerint újra-számolja a járadékát. Pont úgy, mintha most állapítanák meg az egészségkárosodását."