Perre megy a Magyar Narancs cikke miatt a Pécsre közösségi főiskolát álmodó főigazgató

2015. december 14. hétfő 11:24

Perre megy a Magyar Narancs cikke miatt a Pécsre közösségi főiskolát álmodó főigazgató

Nem valósul meg a közösségi főiskola Pécsett. Kertész-Bakos Ferenc főigazgató szerint a képzési központokról szóló törvény világossá tette, egyetemvárosban nincs helye ilyen intézménynek. Az oktató hírportálunknak elmondta, jogi következményei lesznek a Magyar Narancs „kamu" egyetemet és doktoriságot emlegető cikkének.

Nem költözik városunkba a John Henry Newman Jövőegyetem-Projekt. A brit teológusról elnevezett kezdeményezés gyakorlatilag egy közösségi főiskoláról szólt, ahova más felsőoktatási intézményekből hoztak volna szakokat, képzéseket.

- Amikor megszületett a pécsi ötlet, még nem volt érvényben jogi szabályozás az ilyen intézményekkel kapcsolatban. A novemberben megszületett előírás azonban egyértelművé tette, hogy a felsőoktatási képzési központoknak (ez a hivatalos neve a közösségi főiskolának - a szerk.) csak azokon a helyeken van létjogosultságuk, ahol még nem érhető el a felsőoktatás - magyarázta Kertész-Bakos Ferenc, a Budapesten, Londonban és Diószegen is működő Jövőegyetem főigazgatója.

Nem tehettek tehát mást, tudomásul vették, hogy Pécsett nem jön össze az elképzelésük. Most már csak az a kérdés, mi lesz a tulajdonukban lévő bőrgyári épületek sorsa, ám ezzel kapcsolatban még nincsenek konkrét tervek.

Ezeket oktatták volna Pécsett

Az eredeti elképzelések szerint városunkban építéstechnológiát és biogazdálkodást, valamint nagyjából tíz-tizenkét fő számára zsurnalisztikát, azaz újságírást is tanítottak volna a Bőrgyárba tervezett jövőegyetemen. 

Az utóbbi időszakban egyébként már nem is a pécsi, sokkal inkább a sümegi projektre koncentráltak. Az ottani intézménykialakítás az engedélyezési szakaszban tart, ám láthatóan bizonyos körök szemét szúrja a leendő képzési központ. Nemrég a Magyar Narancs foglalkozott a témával. A lap a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán tanító Kertész-Bakos Ferenc kapcsán „kamu" egyetemről és doktori címről, valamint „zűrös ügyekről" értekezik.

- Az írás számos valótlan tényállítást tartalmaz, valós tényeket viszont összefüggésükből kiragadva, manipulatív szövegkörnyezetbe helyezett. A cikk megjelentetése több súlyos személyiségi jogsérelmet is okozott, amelyek nem maradnak jogi következmény nélkül - fogalmazott.

Elmondta, az írásban a személyét támadják, amely „jelentős károkat okoz a sümegi projektnek". Érdemes azonban tudni - folytatta -, hogy a programhoz már semmi köze.

- Segítettem, amiben csak tudtam, de kiszálltam. Ugyan a Wekerle szállítja majd a szakokat Sümegre, ám én az ősszel leszerződtem egy brit egyetemhez, januártól ott tanítok, így ezen a módon sem kapcsolódom majd az új képzési központhoz - tudtuk meg.


Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: MTI