„Nincs fogadókészség”: valószínűleg nem indul el a pécsi Bőrgyárba álmodott jövőegyetem

2015. augusztus 31. hétfő 06:28

„Nincs fogadókészség”: valószínűleg nem indul el a pécsi Bőrgyárba álmodott jövőegyetem

A fogadókészség hiánya miatt kevés az esély arra, hogy létrejön az úgynevezett jövőegyetem projekt Pécsett. Kertész-Bakos Ferenc, az intézet főigazgatója munkatársunk érdeklődésére azt mondta, amit más településen fél év alatt elértek, Pécsett két esztendő alatt sem sikerült.

Nagy tervekkel érkezett tavaly Pécsre a brit teológus-bíborosról elnevezett John Henry Newman Jövőegyetem-Projekt. Az akkori elképzelések újságírás, építéstechnológia és biogazdálkodás oktatásáról szóltak, ám a tanítás a mai napig sem indult el.

Nagyon úgy néz ki, hogy nem is fog. Ami ugyanis Londonban, a Pozsony melletti Diószegen, Budapesten és Sümegen sikerült, az nálunk nem akar összejönni. Annak ellenére sem, hogy a felsőoktatási törvény napjainkban már lehetőséget ad az olyan, több különálló intézmény képzését is kínáló közösségi főiskolák működtetésére, mint a jövőegyetem.

Mi is az a jövőegyetem?

A koncepció az intézmények együttműködéséről szól. Így tehát, ha - egy váratlan fordulat esetén - mégis elindul a jövőegyetem Pécsett, akkor sem jön létre teljesen új iskola a városban, a szakokat négy-öt felsőoktatási intézményből "importálnák". A főigazgató hangsúlyozta, nem választják szét az elméletet a gyakorlattól, az amúgy keresztény tradíciókon nyugvó képzések költségébe pedig vállalatok is beszállnak.

- A pécsi projekt áll, valószínűleg feladjuk a tervünket és nem valósul meg a jövőegyetem a városban - fogalmazott dr. Kertész-Bakos Ferenc főigazgató.

Kérdésünkre elmondta, elsősorban a „fogadókészség" hiánya okozza a nehézségeket.

- Sajnos nem segített a püspökség, az egyetem és az önkormányzat sem. Úgy érezzük, nem vagyunk otthon Pécsett, így pedig rendkívül nehéz szellemi tőkét kovácsolni.

Megtudtuk, ha Pécsett nem is, de máshol azért jól halad a jövőegyetem projekt.

- Sümegen szeptemberben nyílik a kampuszunk. Amit ott fél év alatt felépítettünk - nem csak fizikai értelemben -, azt Pécsett sajnos két esztendő leforgása alatt sem sikerült - mondta.

Kertész-Bakos Ferenc szerint jól jellemzi a pécsi helyzetüket, hogy - mint azt felidézte - gyakorlatilag megfenyegették azokat a zenekarokat, akiket a tavalyi, Bőrgyárban rendezett fesztiválukra hívtak. A főigazgató tudomása szerint az együttesekkel egy másik rendezvény szervezői közölték: ha fellépnek a jövőegyetemhez kapcsolódó eseményen, lemondják a koncertmeghívásukat.


Képünkön: zárva a pécsi jövőegyetem bejárata.

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc