Pécsre költözik a Weöres Sándor-galaxis tizenegy játékos installációval

2015. augusztus 30. vasárnap 08:51

Pécsre költözik a Weöres Sándor-galaxis tizenegy játékos installációval

Kutyafülü Aladár, a táncoló Bóbita vagy az őszi éjjel izzó galagonya... Gyermekkorunk meghatározó irodalmi emlékei, akárcsak felnőttként a Psyché vagy A holdbeli csónakos. Szerzőjük a nyelvi virtuozitását filozófiai mélységgel páratlanul ötvöző költő, a pécsi kötődésű Weöres Sándor (1913-1989), akinek életműve előtt tiszteleg a WEÖRES 100 - A megmozdult szótár című kiállítás, amely szeptember 4-én 16 órakor nyílik meg a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályán (Szabadság u. 2.).

A tárlatot - amely 11 játékos installációt tartalmaz - a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Labor munkatársai állították össze, és a látogatói vélemények szerint újfajta élményt ad a költészetről.

A játék mindjárt a fogadófalnál kezdődik, ugyanis a kiállítás címadó versének szójátékai megelevenednek, s a „szólények" azonnal a terem belsejébe csábítják a látogatót.

A világtérképen képek, versek és dokumentumok idézik fel a költő utazásait, majd bizonyos gyümölcsöket kezünkbe véve elhangzik egy-egy vers, amelyben az adott gyümölcs (pl. szőlő vagy alma) szerepel.

Szintén érdekes játék a költői színes rajzai mögé rejtett versek megszólaltatása, ez a látogató mozgásával jön létre. A Keresztöltés segítségével új Weöres-verseket alkothatunk az eredeti alkotás 16 szavának felcserélésével.

Minden érzékszervre hat a kiállítás, s erre jó bizonyíték a Verstapintó, amelynek segítségével a verseket megformáló hengerek felületén a rövid és hosszú, szúrós és puha kitüremkedések a versek ritmusát és hangrendiségét teszik tapinthatóvá.

Szintén játékos kísérlet a Gondolatfújás, amelynek során a látogató belélegezheti és kifújhatja a költő gondolatait. Minden egyes fújással újabb és újabb versrészletek jelennek meg a vásznon.

Nem túlzás azt állítani, hogy a kiállítás részvevőjeként belépünk Weöres Sándor galaxisába, hiszen a tárlat egy eleme éppen egy ilyen „utazást" kínál fel számunkra: egy installáció segítségével ugyanis a költő univerzumát reprezentáló 80 verset felhasználva lelhetünk újabb költeményekre, szempontokra, s követhetjük a kiválasztott vers mozgását is.

A tárlat 2015. szeptember 4-én 16 órakor a JPM Természettudományi Osztályán (Szabadság u. 2.). A kiállítás 2015. december 5-éig tekinthető meg keddtől szombatig 10-16 óra között, a belépőjegy felnőtteknek 600, a kedvezményekre jogosultaknak 300 forintba kerül.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum