"Pécs a Google Earth-ön csak egy folt"

2008. április 22. kedd 16:26

Simor Árpád olvasónk küldte be az alábbi megjegyzéseket szerkesztőségünkbe:

Pécs, mint kulturális főváros hálás téma a gyilkos poénok kedvelőinek - az akadozó gigaépítkezések, a látványos tili-toli-tétovázás megannyi jó és rossz poént életre hívott már. Két apró adalék ehhez.

Ha valaki a Google Earth-ön akarja megnézni Pécset, akkor csúnya meglepetés éri. Míg a rendszer egy sor apró, szinte jelentéktelen helyet olyan felbontásban mutat, hogy az acsargó házőrző fogai megszámolhatók rajta, addig Európa másfél év múlva leendő kultfővárosa csak egy elmaszatolódott folt, amin nagyjából föl lehet ismerni a városrészeket - már ha valaki órákat ücsörgött előtte egy rendes várostérkép fölött. Ez a külvilág ítélete az egész projektről, csöndben, sommásan, megfellebbezhetetlenül.

Ha pedig a tenyérgépen tájékozódó idegen szemével nézünk körül, még lehangolóbb a kép. Mondjuk rámászna a várva várt kult-turista a világhálóra, ehhez keresne egy HotSpotot. Megkeresi otthon a város honlapját, és ha kitartása, tapasztalata és némi csoda révén megtalálja rajta a keresőt, beüti a "hotspot" szót, akkor menten el is megy a kedve a mókától.

A város honlapján egyetlenegyet talál, az is valamikor két éve üzemelt egy kicsit valami rendezvény alkalmából. Ezen kívül a nagy semmi. Pedig van; a PDA-mánia négyet kínál (http://www.pdamania.hu/services/hotspot.php?do=2&keresendo=P%E9cs), amiből kettő ingyenes.

Merjünk nagyot álmodni. Csak talán mégse úgy, hogy közben minden aprót agyonnyomunk a forgolódással...

Simor Árpád