Ős-Dráva: elkészült a duzzasztó a Fekete-víz vízpótlására

2015. november 19. csütörtök 11:53

Frissítve: 2015. november 19. csütörtök 12:35

Elkészült a dél-baranyai Ormánság felemelkedését célzó Ős-Dráva program vízkormányzási rendszerének első eleme: a Dráva Cún-Szaporca holtágának vízpótlását biztosító duzzasztót csütörtökön adták át Cún határában.

Márk László, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: a mintegy 740 millió forintból épült duzzasztóval a Fekete-víz nevű vízfolyásból azokban az időszakokban is megoldják az 50 hektáron elterülő holtág vízutánpótlását, amikor az szárazság, vagy a Dráva alacsonyabb vízállása miatt természetes úton nem történik meg.

Ezzel megvédik a holtág ökológiai értékeit, lehetővé teszik a hasznosítását.

Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Ős-Dráva programért felelős miniszteri biztos kiemelte, sokan, sokat dolgoztak azért, hogy megmutathassák: a program működik, s ez a siker erőt ad annak folytatásához.

Rámutatott, hogy az Ős-Dráva vízkormányzási rendszerének kialakítására több mint 10 milliárd forint pályázati forrást költenek a következő években.

Márk László hozzátette: a pénzből a cúnihoz hasonló vízgazdálkodási létesítmények épülnek, a kivitelezés 50 ezer hektárt érint.

Závodszky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója azt mondta, hogy a térségben számos olyan fontos mocsári, lápi, nyíltvízi, ártéri erdei élőhely van, ahol a legfontosabb elem a víz, s ennek pótlása megoldottá válik az Ős-Dráva projekt vízkormányzási rendszerével.

Úgy vélte: ez nemcsak természetvédelmi, mezőgazdasági, hanem turisztikai szempontból is előnyös lesz.

Az Ős-Dráva az ország egyik legszegényebb térségének tartott Ormánság 25 milliárd forintos komplex területfejlesztési programja. A lényege a vizes élőhelyek revitalizálása vízkormányzási rendszer kialakításával, elősegítve a Drávánál az ökoturizmus, a horgászat, az agrárium fellendülését.

A folyóvíz egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, s ebből oldják meg az agrárterületek öntözését.

Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy az ott élők munkához, piacképes termékek előállításával jövedelemhez jussanak.

Tiffán Zsolt a duzzasztó átadásakor örömének adott hangot, hogy jól haladnak az Ős-Dráva programhoz kapcsolódó templomrekonstrukciók is. Példaként említette, hogy a szaporcai református templom új kupoláját csütörtökön emelik a helyére.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese az eseményen azt közölte, hogy a vízügyi szervezet az elmúlt időszakban "felnőtt" az új típusú vízgazdálkodási feladatok végrehajtásához.

Példaként hozta fel, hogy 3 milliárd forintból elkészítették a biodiverzitáshoz, a vízminőség javításához, a fenntarthatósághoz is hozzájáruló, azokkal kapcsolatban konkrét intézkedéseket is megfogalmazó vízgyűjtőgazdálkodási terv második részét, s egyebek mellett 8 milliárd forintból a természetvédelem számára is fontos árvízi kockázatkezelési tervet.

MTI