Olcsóbb lesz a bliccelés a buszokon, abban bíznak, így többen fizetik ki a pótdíjat

2016. december 07. szerda 09:12

Olcsóbb lesz a bliccelés a buszokon, abban bíznak, így többen fizetik ki a pótdíjat

Várhatóan arról is határoz csütörtökön a pécsi közgyűlés, hogy a jövőben kevesebbet kell fizetniük az érvényes jegy vagy bérlet nélkül buszozóknak: abban az esetben, ha a helyszínen nem tudják kicsengetni a pótdíjat, de az ügyfélszolgálaton 15 napon belül fizetnek, nem emelkedik a bírság összege. 


Amennyiben a pécsi közgyűlés csütörtökön elfogadja a Páva Zsolt polgármester által jegyzett előterjesztést, átalakul a helyi járatokon a pótdíjazás rendszere.

Az eddigi tapasztalatok alapján kidolgozott módosítás lényege, hogy azoknak sem kell többet fizetniük, akiknek nem lapul a tárcájukban egy tízezres, amikor elcsípik őket az ellenőrök. A négylépcsős rendszer megszűnik.

„A legkedvezőbb pótdíj-összeget akkor tudja fizetni az utas, ha a helyszínen rendelkezésére áll tízezer forint, ez azonban nem életszerű. Az eddigiek szerint az ügyfélszolgálaton viszont már tizenötezer forint befizetésével tudják kiegyenlíteni, hét napon túl azonban az összeg ismét emelkedik, majd a 30. napon újra, összesen a helyszínen kiszabott díj háromszorosára".

Az új, elfogadásra váró szisztéma szerint az ügyfélszolgálaton már nem hét, hanem 15 napig az eredeti összeget - tízezer forintot - fizethetik majd be a bliccelők, akik pedig ezt addig sem teszik, azoknak húszezerre nő a büntetésük, szemben az eddigi harmincezerrel.

„A pótdíj összegének meghatározásakor egyrészt figyelembe kell venni, hogy annak mértéke visszatartó erejű legyen, másrészt a pótdíj összege nem lehet annyira magas, hogy a kifizetésével indokolatlanul nehéz anyagi helyzetbe hozza a pótdíjazott utasokat", olvasható az indoklásban.

Tavaly csaknem háromezren

Az elmúlt négy év során a legtöbben, 4327-en, 2013-ban buktak le a pécsi buszokon a bliccelők közül. Azóta a számuk folyamatosan csökken, tavaly már „csak" 2870 potyautast bírságoltak meg. 

Mindemellett abban is bíznak, hogy hogy a jelenleginél alacsonyabb összegű pótdíj javíthatja a fizetési fegyelmet, a kintlévőségek beszedésének hatékonyságát, megakadályozva a kintlévőségek gyors felhalmozódását.

Erre szükség is lenne, ugyanis Pécsett sokan nemcsak jegyet, bérletet nem hajlandók venni a buszokon, hanem a pótdíjakat sem fizetik be.

Ezt támasztja alá, hogy míg a 2012-ben megbüntetettek közül 1 782-en összesen 81 millióval maradtak adósak, tavalyról már 2800-an 210 millióval lógnak. A szóban forgó négy év alatt több mint tízezren összességében 860 millióval maradtak adósai a buszos cégnek.



Máté Balázs - Fotó: Dittrich Éva (archív)