Nem lesz ráfizetés: a jegybevételekből finanszírozható a Chagall-kiállítás

2015. április 26. vasárnap 18:01

Nem lesz ráfizetés: a jegybevételekből finanszírozható a Chagall-kiállítás

Nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia a pécsi önkormányzatnak a hétfőn nyíló Chagall-kiállítás megrendezése miatt. Dr. Őri László alpolgármester hírportálunknak elmondta, a szállításért és a biztosításért a múzeumnak egyáltalán nem kell fizetnie, a többi kiadást pedig a jegybevételekből fedezik majd.

Hétfőn nyílik a nagyszabású Chagall-kiállítás Pécsett, a tárlaton összesen 148 műalkotást mutatnak be, köztük bibliai témájú, valamint az Odüsszeiához kapcsolódó litográfiákat, illetve a Párizsi Opera mennyezetének megújítására készült tervrajzokat, vázlatokat.

A tavalyi esztendő nagy eseménye, a Leonardo-kiállítás nagyjából 65 ezer embert vonzott be a múzeumba. Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere érdeklődésünkre azt közölte, a hamarosan nyíló tárlattal kapcsolatban nem határoztak meg elvárt látogatószámot.

- Bízunk benne, hogy a Chagall-kiállítás nemcsak önmagában lesz népszerű, hanem hasonlóan a Leonardo, a reneszánsz zseni című tárlathoz a JPM többi állandó kiállításának népszerűségét is növeli majd - fejezte ki várakozását a városvezető.

Mi lesz a Csontváry-képekkel?

Még tavaly kapott szárnyra a hír, amely szerint a budapesti Várkert Bazárban állítanának ki Pécsről kölcsönzött Csontváry-képeket, ám fejlemény nem történt az ügyben. Őri László munkatársunknak ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, továbbra is tervben van a tárlat létrehozása, „de írásos megállapodás még nem született a kölcsönvételi időszakról és a kölcsönzés feltételeiről".

Ugyan a Leonardo-kiállítást összességében sikeresnek ítélték a múzeum vezetői, pénzügyi szempontból több tízmillió forintos összegben ráfizetéses volt a 210 millió forintba kerülő esemény. Ilyen a mostani tárlat esetében nem fordulhat elő.

- Igen előnyös szerződést sikerült kötni, amelynek értelmében a kiállítási anyag szállításáért és biztosításáért a Janus Pannonius Múzeumnak nem kell fizetnie. A többi kiadást, költséget a jegybevétel teljes egészében fedezheti, ugyanis minden eladott jegy utáni bevételből a múzeum a megfelelő arányban részesül - tudtuk meg.

Az „Álom ihlette művészet - Chagall remekművei Pécsett" kiállításnak a Martyn Ferenc Múzeum (Káptalan utca 4.) ad otthon egészen október 31-ig. A tárlatra kétezer forintért kínálnak belépőket, de a pécsiek jelentős kedvezményt kapnak, számukra 1500, illetve 750 forintért kínálják a jegyeket.

Palotás P.