Mikrohitel: valódi, kézzel fogható segítséget jelent a mikrovállalkozásoknak

2017. március 02. csütörtök 13:32

Mikrohitel: valódi, kézzel fogható segítséget jelent a mikrovállalkozásoknak

A pályázati céloknak való görcsös megfelelési kényszer sokszor a mikro- és kisvállalkozások bukásához vezet: erőn felül vállalnak olyan kötelezettségeket, melyek nemcsak adminisztrációs káoszt, de jelentős, forintban mérhető többletterhet rónak az adott vállalkozásra. Üde színfolt a visszatérítendő támogatások palettáján a Baranya Megyei Vállalkozói Központnál elérhető Országos Mikrohitel Program, mely olcsón és nem utolsósorban egyszerűen, felesleges adminisztráció nélkül juttatja forráshoz a működő, vagy a vállalkozói létbe épp csak belekóstoló induló vállalkozásokat. 

Leginkább méretbeli adottságaik határozzák meg a mikrovállalkozások erősségeit és gyengeségeit.Előnyük, hogy rugalmasak, gyorsan reagálnak a külső környezeti adottságok változására, lapos szervezettel rendelkeznek, amely a munkavállalók sokoldalúságára sokkal nagyobb mértékben támaszkodik, mint a közepes méretű, vagy nagyvállalatok struktúrája.

Gyengéjük azonban, hogy mind a vevőikkel, mind a szállítóikkal, mind a többi külső érintettel (így például a hitelintézetekkel) szemben lényegesen gyengébb alkupozícióval rendelkeznek, mint nagyobb versenytársaik. Erős versenyben kell tudniuk talpon maradni, ami nagyon nehéz.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az újonnan alapított vállalkozások alig fele éri meg az ötödik „születésnapját". A bukás okai tehát nem csupán a piaci verseny létéből adódnak, hanem az információ, a tudás és a tőke hiányából.

- Itt van szerepe az alapítványi formában működő, hitelintézetektől független Baranya Megyei Vállalkozói Központnak - nyilatkozta hírportálunknak Pohl Marietta ügyvezető igazgató (képünkön). - Az Alapítvány egyik meghatározó tevékenysége a mikrofinanszírozás, mely jelenleg az Országos Mikrohitel Program működtetésében ölt testet. Eddig 1570 szerződés keretében 7,337 milliárd forint kölcsönt folyósítottunk. Klasszikusan azok a vállalkozások keresnek meg bennünket, melyek ugyan piac- és hitelképesek, ám banki sztenderdekkel mérve nem bankképesek. A pénzügyi szféra nem tudja, illetve nem is kívánja finanszírozni őket, mivel egyrészt túl nagy kockázatot látnak működésükben, másrészt sokkal kisebb nyereséget realizálhatnak rajtuk, mint nagyobb és egyben tőkeerősebb társaikon.

Íme a legfontosabbak:

Az Országos Mikrohitel Alap (OMA) terhére folyósított mikrohitel forrás legfontosabb paraméterei:

- maximum tízmillió forint összegű visszatérítendő támogatás mikrohitel formájában.

- legfeljebb tízéves futamidő,

- a kamat fix, 3,9 % .

 

Pohl Marietta kifejtette: az Országos Mikrohitel Program keretében nemcsak a már működő, hanem az akár frissen alakult vállalkozások (mikrovállalkozásnak minősülő egyéni vállalkozások, illetve gazdasági társaságok) számára is biztosítanak kedvezményes visszatérítendő forrást. Azon túl, hogy a mikrohitelt általános beruházási és forgóeszköz-vásárlási célokra lehet felhasználni, a konstrukció hatalmas előnye, hogy jelenleg ez az egyetlen olyan támogatott forrás, melyet akár száz százalékban ingatlanok vásárlására lehet fordítani, hiszen a GINOP-ból elérhető támogatások csak igen korlátozott formában és mértékben fordíthatók ilyen célra.

- A konstrukció részletes leírása, a benyújtandó dokumentumok listája és a lebonyolítás menetének ismertetése megtalálható honlapunkon, a www.bmvk.hu címen - mondta Pohl Marietta.


(X)