Mégsem kell majd fizetni a Kertvárost elkerülő sztrádaszakasz használatáért

2015. július 13. hétfő 12:43

Mégsem kell majd fizetni a Kertvárost elkerülő sztrádaszakasz használatáért

Úgy tűnik, meggondolták magukat a döntéshozók, így mégsem kell majd fizetniük az autósoknak a pécsi Kertvárost elkerülő sztrádaszakasz használatáért. A Magyar Közlönyben megjelent, módosított rendelet tanúsága szerint ingyen vehető majd igénybe az átadása előtt álló elkerülő.

Tavaly novemberben látott napvilágot az a - széles körben megrökönyödést keltett - hír, hogy a Pécsett épülő, kertvárosi elkerülő útként ismert aszfaltcsíkot csak azok vehetik majd igénybe, akik matricát vásárolnak. Már akkor felmerült, hogy erre azokon kívül, akik eleve az autópályán érkeznek a városba, csak nagyon kevesen lesznek hajlandók, s feltehetően a pécsiek közül sem sokan élnének a lehetőséggel, azaz a városlakók szempontjából minden maradna a régiben.

Ám szerencsére mégsem így lesz: a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent rendeletmódosítás tanúsága szerint két új autópálya szakasz került fel a nem fizetős listára, három pedig a jövő év elejétől lekerül onnan.

Nem kell díjat fizetni mostantól az M43-as autópályának a makói csomópont és az országhatár közötti szakaszán, továbbá az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakaszán az 58. számú valamint az 5826. számú utak között. A rendelet szerint az M86-os autóút, valamint az M85-ös autóút és az M9-es autópálya viszont a jövő és január elsejével lekerül a nem fizetős listáról.

A Kertvárost elkerülő új út egyébként gyakorlatilag elkészült, bár átadásának időpontja még nem ismert. Az építkezés több mint hárommilliárd forintba kerül, uniós és hazai pályázati forrásokból finanszírozták, a városnak nem került pénzébe.

Lényegében az eddig Pécs határában véget ért sztráda meghosszabbításáról van szó, az 58-as út és a Kökényi út között. A szakaszból egy kilométeren kétszer két sávon haladhat majd a forgalom, akár százharmincas tempóval is. A további részeken száz kilométer lesz a megengedett legnagyobb sebesség, a Kökényi úton körforgalmú csomópontot alakítanak ki.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva