Pécsi elkerülő: mégiscsak lesz csúszás, méghozzá nem is kicsi, fél év

2014. november 16. vasárnap 16:29

Pécsi elkerülő: mégiscsak lesz csúszás, méghozzá nem is kicsi, fél év

Bár korábban határozottan cáfolták a beruházás irányítói, hogy nem készül el a beígért karácsonyi határidőre az elkerülő út átadása a pécsi Kertvárosban, most elismerték, csúszásban vannak a kivitelezők. Jövő június az új céldátum.

Már nyáron szárnyra keltek hírek (erről szóló írásunkat lásd a kapcsolódó anyagok közt jobbra) arról, hogy csúszni fog a kertvárosi elkerülő átadása. Akkor még azonban Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. kommunikációs igazgatója hírportálunk érdeklődésére úgy fogalmazott, nem lesz késés, a tavasszal elkezdett kivitelezés az előre meghatározott ütemtervben foglaltak szerint halad. Hozzátette, várhatóan az év végén már használhatják az új szakaszt a közlekedők.

Most azonban már biztos, hogy ebből semmi nem lesz.

Újabb megkeresésünkre válaszolva Loppert Dániel elismerte, késésben vannak:


- Az elkerülő kivitelezésének előrehaladása jelentősen függ az időjárástól, szeptemberben az elmúlt száz év átlagát meghaladó eső esett. A munkaterületen a vállalkozó ennek következtében nem tudott megfelelő ütemben haladni a földmunkával - fogalmazott a kommunikációs igazgató.

Négy év a sztráda meghosszabbításáig

Az elkerülő megépítésével a Kertvárosban lakók fellélegezhetnek, az autósok viszont egyelőre még csak egy rövid szakaszon élvezhetik a gyors és biztonságos utazás előnyeit. Pécstől Szigetvár felé ugyanis továbbra is csak a lepusztult 6-os főúton lehet közlekedni. Az M6/M60-as autópályák esetében a Pécs és Barcs közötti szakaszra már kiírták a megvalósíthatóság tanulmány elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárást. Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára pedig a közelmúltban azt mondta, a szakasz 2018-ig megépül.

Hozzátette, a főpálya teljes szakaszán a vízépítési műtárgyak elkészültek, a 2x2 forgalmi sávos szakaszon jelenleg a szivárgó réteg építését, a 2x1 forgalmi sávos szakaszon a beton útalap készítését végzik. A körfogalom nyugati része kész, idén a teljes csomópont pályaszerkezete, valamint a főpályán az útalap és az aszfalt pályaszerkezetének alaprétege is elkészül.

- Az elkerülőt 2015. júniusától használhatják az autósok és a kamionosok - ígéri most Loppert.

Az építkezés több mint hárommilliárd forintba kerül, uniós és hazai pályázati forrásokból készül el, a városnak nem kerül pénzébe. 

Lényegében a most Pécs határában véget érő sztráda meghosszabbításáról van szó, az 58-as út és a Kökényi út között. A szakaszból egy kilométeren kétszer két sávon haladhat majd a forgalom, akár százharmincas tempóval is. A további részeken száz kilométer lesz a megengedett legnagyobb sebesség, a Kökényi úton körforgalmú csomópontot alakítanak ki.

P.P - P. Zs. - Fotó: Dittrich Éva