Meghajlított táblákat, felborult kukákat, tépett ágakat hagyott a vihar

2014. október 22. szerda 09:30

Meghajlított táblákat, felborult kukákat, tépett ágakat hagyott a vihar

Baranyában továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben a kedd hajnal óta tapasztalható viharos időjárás miatt. A Pécs-Budapest vasúti vonalon délre állhat helyre a forgalom. A városban főként a szél által meghajlított közlekedési táblák, felborított nagy kukák, letört ágak, leszakadt vezetékek kísérték a hajnalban tomboló heves széllökések útját. A katasztrófavédelem ügyeletese arról tájékoztatta a sajtót, hogy a szél elvitte a pécsi nagybani piac tetejét.

A megyében tető- és egyéb épületkárok miatt is érkeztek riasztások az illetékes szervekhez. A katasztrófavédelem nem kapott bejelentést arról, hogy bárki is megsérült volna. A viharkárokban egyébként eddig leginkább az ország délnyugati része, Vas, Zala, Somogy, Baranya és Tolna megye érintett.

Mint korábban írtuk, szerencsére visszafogottabb volt az időjárás Pécsett, mint amire az előzetes vészriasztások kapcsán számíthattunk, s bár ítéletidőről nem beszélhetünk, de azért hajnali négy körül nem lehetett kellemes a szabadban tartózkodni. Becslések szerint, ha a prognosztizált 100 kilométer per órás erősséget nem is, de a hetvenet-nyolcvanat helyenként elérte a szél erőssége Pécsett és környékén.

Az Ifjúság úti mini meteorológiai állomás - melyet a PTE Természettudományi Kara működtet - reggel 9 órás adatai szerint a város középső részén az elmúlt órákban 52,3 milliméter volt az úgynevezett kumulatív csapadékösszeg, s ekkorra már csillapodott a város különböző részein erősen változó a szélerősség is (a szélsebesség átlaga 8,5-10, a széllökések 10-15 km/óra között változtak délelőtt fél tíz magasságában).

Leszakadt a felsővezeték Pécs állomáson szerdán reggel, ezért áll a vasúti forgalom a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon Mecsekalja-Cserkút és Pécs között.

A MÁVINFORM tájékoztatása szerint a pusztaszabolcsi, a barcsi és a sellyei vonalon közlekedő vonatok utasai 30-60 perc közötti késésre számítsanak a helyreállításig.
A leszakadt felsővezeték rendbehozatala után a menetrend szerinti közlekedés a déli órákra állhat helyre.

Felső képünk a Rácvárosi úton, középső fotónk a patacsi körforgalomnál készült szerda reggel.

EQM - OMSZ - MTI