Magasház: az EKF évére sem újul meg

2009. november 21. szombat 19:31

Magasház: az EKF évére sem újul meg
Bár legutóbb arról nyilatkozott lapunknak a Magasházzal kapcsolatban a Grupo Milton elnöke, Kovács Bence János, hogy akár már idén hozzálátnak azokhoz a munkálatokhoz, amelyeket a téli időszakban el lehet végezni, ám egyelőre semmi nem dőlt el a toronyház jövőjét illetően. A városvezetés szerint optimista becslés szerint is csak 2010-ben kezdődhet meg az épület rendbetétele.

A spanyolok szándékai szerint 2010-ben már látható jelei lennének a beruházásnak, ám mindeddig csupán a tárgyalásokig jutottak el a befektetők. A beruházókat ugyanakkor semmilyen szerződésben rögzített kitétel nem ösztönzi a mielőbbi munkakezdésre, ám a pécsieket korábban azzal biztatták, hogy az EKF évére megszépül a toronyház. A spanyolok, úgy tudni, két megoldásban gondolkodnak: vagy jelenlegi méretét meghagyva újítják fel az ingatlant, vagy részben visszabontják azt.

A Grupo Milton részéről munkatársunknak nem kívántak felvilágosítást adni, ám Páva Zsolt, Pécs polgármestere lapunknak elmondta, hogy bár folyamatosan tárgyalnak, s a befektető szándékai nagyon komolyak, de még az sem dőlt el, hogy melyik verziót támogatják. A városvezető politikus szerint annyi még a változó, a bizonytalanság az ügyben, kezdve a pénzügyi háttér megteremtésétől a műszaki megoldásokig, hogy szerinte jobb esetben is csak 2010-ben lát neki a munkának a spanyol befektető. Úgy véli ennek, 2011-ben, illetve 2012-ben lesz legkorábban szemmel látható eredménye.

Mindeközben az Összefogás Pécsért Egyesület a Magasházzal szomszédos Megyeri téren zajló építkezés miatt fordult - talán az utolsó jogi lehetőséget megragadva - a Dél-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatalhoz. A felügyeleti szervnél korábban november első felére ígértek döntést az ügyben, ám - többszöri próbálkozásunk ellenére - sem pénteken, sem csütörtökön nem találtunk nyilatkozattételre alkalmas személyt sem a pécsi kirendeltségen, sem a kaposvári központban.

Lapunk ugyanakkor úgy tudja, hogy a hivatal korábban sem adott sok esélyt az ÖPE beadványában foglalt kérelem pozitív elbírálásának, hiszen a szóban forgó építési engedélyben már több bírósági eljárás során sem találtak kivetnivalót. Az ÖPE elnöke, Kővári János azt mondta, egyelőre nem kaptak választ, de ha kézhez kapják a hivataltól érkező dokumentumot, a "hogyantovábbról" jogászokkal fognak konzultálni.

B. M.