Kezdődik az idei Kamera Hungária - de nem Pécsett

2008. április 04. péntek 07:38

Ma délután veszi kezdetét a Kamera Hungária; az eseménynek az idén Veszprém ad otthont, miután a szervezési időszakban, mint januárban megírtuk, Pécsett sem a városházán, sem az EKF-nél nem vették komolyan a rendezőket. A fesztivál három év után ezért elköltözött Pécsről.

Három hónappal ezelőtt jelentette be Csermely Ákos, a Kamera Hungária alapítója: a tévések csúcsfesztiválját szervező csapat a pécsi vezetés által decemberben ajánlott szerződés-tervezet-félét nem fogadhatja el, hiszen abban kevés konkrétum, annál több bizonytalansági tényező szerepelt - márpedig az esemény nem csak fesztivál, de üzleti vonatkozásai is vannak.

Csermely a történtekről szólva a Pécsi Újságnak azt mondta, 2007 végén az önkormányzat - szerződés helyett - valójában csak egy szándéknyilatkozatot adott, amelynek rengeteg bizonytalan pontja volt, s ezek tisztázására további hónapokra lett volna szükség.

A végül Veszprémbe került rendezvényre kimagaslóan sok, összesen 519 jelentkező 18.555 percnyi pályaművéből hat, egyenként öttagú zsűri válogatta ki a programban szereplő 103 alkotást, a 13 hagyományos díj mellett három új kategóriában is versenyezhetnek idén az alkotások.

A mobiltelefonnal és internetre készült alkotások mellett bevezették ugyanis a "műsorpiac" kategóriát, amelyben saját fejlesztésű szórakoztató műsorok szinopszisai versengenek egymással, a zsűri szerepét pedig a nagy hazai televíziók programigazgatói játsszák majd; az ötletet az amerikai forgatókönyvírók hónapokig tartó sztrájkja adta.

Lóránt Gergely, az esemény sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, az eseményen részt vesz Majtényi László, a médiahatóság e hét elején hivatalába beiktatott elnöke. Az idei Kamera Hungárián mutatják be az RTL Klub kereskedelmi csatorna híretikai kódexét is - jegyezte meg.


MTI - Pécsi Újság.hu