Pécs elbukta az idei Kamera Hungáriát...

2008. január 17. csütörtök 07:50

Pécs elbukta az idei Kamera Hungáriát...
Az utóbbi három évben Pécsett megrendezett országos televíziós műsorfesztiválnak idén Veszprém ad otthont, miután sem a városházán, sem az EKF-nél nem vették komolyan a szervezőket.

Ne kerteljünk: a tévések csúcsfesztiválját szervező csapat a pécsi vezetés által decemberben ajánlott szerződés-tervezet-félét nem fogadhatta el, hiszen abban kevés konkrétum, annál több bizonytalansági tényező szerepelt - márpedig a Kamera Hungária nem csak fesztivál, de üzleti vonatkozásai is vannak.

Csermely Ákos, a fesztivál alapítója a történtekről szólva azt mondta, 2007 végén az önkormányzat - szerződés helyett - valójában csak egy szándéknyilatkozatot adott, amelynek rengeteg bizonytalan pontja volt, s ezek tisztázására további hónapokra lett volna szükség.

"Az idő viszont sürgetett, hiszen nekem december közepén meg kellett hirdetnem az áprilisi eseményt ahhoz, hogy a szakma fel tudjon készülni, és legyen elegendő idő a filmek kiválogatására és benevezésére is" - mondja, majd hozzáteszi, az ősz folyamán mindössze egyszer tudott csak tárgyalni Gonda Tibor alpolgármesterrel, s decemberben is csak a sokadik sürgetésére juttatták el hozzá az említett anyagot - abban pedig
feltételes módban volt csak szó támogatási, együttműködési lehetőségekről.

Mindezek után úgy ítélte meg, Pécsett nem tudná biztonságosan lebonyolítani a tavaszi eseményt.

Csermely ugyanakkor, látva a bizonytalan pécsi helyzetet, tárgyalásokat kezdett Veszprémmel, s a másik helyszín lehetőségéről tájékoztatta a baranyai megyeszékhely vezetőit is. A főszervező azzal indokolta döntését, hogy ugyan az elmúlt évek alatt megszerette Pécset, de miután a Balaton-Felvidéki székhely képviselői korrekt és részletes megállapodás tervezetet tettek elé, mellettük döntött. 

Üzleti titokra hivatkozva azt nem árulta el, hogy az idei támogatás összege mennyi lett volna, azt azonban megjegyezte, nem a pénz dominált döntésében, hanem elsősorban a veszprémi vezetés hozzáállása.

Az eset azért is különös, mert egy évek óta bejáratott fesztiválról van szó, így az
esemény előkészítésének és lebonyolításának menetrendje nem lehetett ismeretlen a pécsi döntéshozók előtt.

Ráadásul az EKF-vezetés korábban többször is hangsúlyozta, hogy a kulturális főváros évére szeretnék felfuttatni az eseményt, s azt a hivatalos programsorozatba illeszteni. A fesztiválszervező elmondása szerint azonban nem találkozott sem Mészáros Andrással, az EKF főigazgatójával, sem Méhes Mártonnal, a korábbi művészeti igazgatóval, így ő is csupán hallomásból értesült az EKF-es tervekről.

Az üggyel kapcsolatban kerestük Gonda Tibor alpolgármestert is, de ő szerdán sem hivatalában, sem mobiltelefonján nem volt elérhető. A tisztségviselő titkárságától csak annyit tudtunk meg, hogy Gonda, elfoglaltságai miatt, várhatóan csak
jövő hétfőn áll rendelkezésünkre.


A képen a Pannon Filharmonikus zenekar a tavalyi tévés fesztiválon.

B. M. - Fotó: Bublik Róbert (www.pannonfilharmonikusok.hu)